Manuscrise ale Noului Testament din primele secole creștine

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Cercetătorii moderni posedă mai bine de 5.000 de copii manuscris cu părți din Noul Testament în limba greacă. De asemenea, există alte 15.000 de manuscrise în alte limbi, din primele veacuri ale erei creștine. În contrast niciun alt text important – fie el istoric sau religios – nu are mai mult decât câteva copii timpurii care au supraviețuit până astăzi. Au supraviețuit 20.000 de manuscrise ale Noului Testament, care relevă diferențe foarte mici, cum ar fi cele de ortografie.

Concluzia este că numărul acesta de manuscrise oferă o evidență puternică a faptului că Biblia pe care o avem astăzi este identică cu manuscrisele originale. Cercetătorii sunt capabili să urmărească originea diferitelor texte cu scopul de a determina cât mai precis textul inițial. Variațiile și micile discrepanțe nu lasă nicio îndoială privind intenția formulării textului. Niciuna dintre micile diferențe nu afectează macar un singur eveniment sau învățătură din Biblie.

Mărturiile combinate ale miilor de manuscrise timpurii dovedesc un lucru: că textul Bibliei a rămas neschimbat în toate detaliile esențiale, de mii de ani.

Print Friendly, PDF & Email
Acest articol a fost publicat în Articole, Noul Testament și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *