Ce putem spune despre integritatea textului biblic?

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Critica biblică discută de câteva secole pe marginea integrității textului biblic. Întrebarea care se pune este: Mai suntem sau nu în posesia textului integral asa cum a fost el cuprins în manuscrisele olografe? Criticii negativi și raționaliști, pornind de la faptul că manuscrisele au fost copiate de zeci de ori în decursul timpului, consideră că acestea au suferit diverse alterări intenționate sau nu în decursul timpului. Concluzia lor este că textul biblic de astăzi nu mai este identic cu cel din manustrisele originale. Se aduc fel de fel de argumente lingvistice, de vocabular și de conținut pentru a acredita ideea că textul biblic a fost alterat de-al lungul veacurilor.
Părerea teologilor este împărțită. Unii acceptă în parte părerile criticilor, alții sunt de părere că textele biblice sunt autentice tinând cont de mărturiile Tradiției.

Așadar, care este adevărul cu privire la integritatea textul biblic?

Dacă rămânem la argumentele clasice este greu să demonstrăm că astăzi suntem în posesia textului biblic autentic. De ce? Pentru că este mai ușor de crezut că textul a fost alterat în urma zecilor de copieri, decât a crede că s-a păstrat nealterat, cu atât mai mult cu cât criticii aduc ca argument faptul că manuscrisele care ni s-au păstrat conțin diferențe în text.Pentru elucidarea acestei dileme vom apela la codurile descoperite în Biblie.
Codurile sunt secvențe de litere echidistante, care pot fi citite pornind de la un pas de 2 pană la un pas de sute sau chiar mii de litere. Codurile sunt extrem de complexe, intersectându-se unele cu altele.

Pentru mulți cititor aceste coduri pot părea greu de înțeles. În realitate principiul care să la baza citirii acestor coduri este extrem de simplu.
Când așezăm textul într-o matrice cu „p” coloane, textul se citește în mod obișnuit pe orizontală iar codurile sunt cuvinte inteligibile, cu sens, ce pot fi citite pe verticală sau pe diagonală. Exact ca în cazul unii rebus. Biblia este mai mult decât un rebus obișnuit, întrucât textul pate fi citit cursiv pe orizontală, iar codurile pe verticală sau pe diagonală. De fiecare dată când schimbăm dimensiunea matricei (numărul de coloane) pe verticală ni se relevă noi cuvinte. Numărul acestor cuvinte codificate (citite pe verticală sau diagonală) este de ordinul sutelor de mii sau poate chiar milioanelor.
Eliminarea sau adăugarea unor litere în text duce la anularea codului. Schimbarea cuvintelor, adăugarea sau eliminarea de cuvinte duce la anularea codului.
Ținând cont de cele de mai sus putem ușor înțelege că în situația în care textul biblic ar fi fost alterat în urma copierilor succesive sau alterat prin agăugare sau omitere, codul astăzi nu ar mai fi existat.

Care este concluzia finală? Întrucât astăzi cercetătorii au dovedit existanța fenomenului codurilor Bibliei, concluzia noastră este că textul pe care îl posedăm este identic cu cel original.

Codul Bibliei este dovada cea mai concludentă că textul biblic ni s-a păstrat nealterat.

Am arătat în ultimele articole valoarea fenomenului codurilor Bibliei pentru studiul biblic.
Codurile Bibliei sunt argumentul cel mai puternic care dovedește că:
– autorul Bibliei este Dumnezeu,
– textul biblic a fost inspirat în literă
– textul biblic de astăzi este identic cu cel din manuscrisele originale.

Print Friendly, PDF & Email
Acest articol a fost publicat în codul Bibliei și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *