Isaia 53 (II)

Am amintit în articolul precedent o parte dintre cuvintele ascunse care apar în textul de la Isaia cap. 53. Poate că cineva se întreabă, cum putem vedea aceste cuvinte? Cum le putem face vizibile? Vom explica în cele ce urmează ce este de făcut. Mai întâi să lămurim un aspect legat de scrierea textului. Știm cu toți că textul se citește pe orizontală, de la stânga la dreapta, iar în ebraică de la dreapta la stânga. Știm, de asemenea, că există diverse ediții tipărite în diferite formate, cu litere mai mari sau mai mici, cu rânduri mai lungi sau mai scurte. În toate edițiile textul rămâne același.

Acum, întrebați-vă dacă în loc să scrieți textul pe rânduri mai lungi și mai scurte, puneți același text pe rânduri ce au același număr de litere, textul se schimbă cu ceva? Așezăm textul pe rânduri în așa manieră ca literele să fie aranjate unele sub altele, așa cum sub aranjate elementele unei matrici pe rânduri și coloane. Veți fi de acord cu mine că textul se poate citi la fel de bine, pe orizontală rând cu rând.
În continuare eliminați spațiile dintre cuvinte și celelalte semne, în așa fel ca să rămână numai literele. Acum avem textul ca un șir de litere, așezat pe rânduri și cu literele unele sub altele.

Puteți face acest exercițiu mental sau puteți folosi ca exemplu orice fragment de text pe care să exersați.
În continuare, închipuiți-vă că rescriem textul în mai multe variante. Începem cu rânduri ce conțin 2 litere. Așezăm textul pe rânduri cu 2 litere. Apoi continuăm cu scrierea textului pe rânduri cu 3 litere, apoi cu 4 litere și așa mai departe până ajungem să scriem șirul de litere al textului pe două rânduri. În final vom avea același text scris pe rânduri în mai multe variante, începând de la 2 coloane până n/2 coloane, unde „n” este numărul total de litere din textul nostru.
După cum vedeți textul este același și poate fi citit în orice variantă linie cu linie. Diferă doar lungimea rândurilor.
Este greu? Este complicat de înțeles? Cred că nu. În loc să scriem textul la nimereală, fără să ținem cont de lungimea rândurilor, am avut grijă să aranjăm literele din text ca să arate bine ca într-o matrice. Vom vedea îmediat de ce am făcut această muncă.

Textul este aranjat cu literele unele sub altele și are sens, de la un capăt la altul, citit pe orizontală rând cu rând. Acum, dacă luăm fiecare variantă de scriere și o privim cu atenție, este posibil ca pe verticală să citim anumite cuvinte cu sens. Studiind cu atenție fiecare variantă vom descoperi în fiecare dintre ele cuvinte inteligibile ce pot fi citite pe verticală. Textul citit pe orizontală este mereu același. În fiecare matrice de text vom descoperi asemenea cuvinte cu sens citite pe verticală. Mai multe sau mai puține. Într-un text oarecare, aranjat așa cum am arătat în cele de mai sus, numărul de cuvinte inteligibile ce pot fi descoperite, ca apariții întâmplătoare, poate fi calculat statistic.

Este bine să reținem că literele care formează un cuvint inteligibil pe care îl citim pe verticală poartă numele de secvență de litere echidistante. În engleză se prescurtează ELS.

Unii vor zice: „e prea complicat cu atata matematică”. Ce este așa de complicat? Dacă măsurăm dinstanța dintre literele unui cuvânt citit pe verticală vom observa că este egală cu numărul de coloane din variante de text pe care am citit. Și cu un pic de atenție vom înțelege acum că pe fiecare matrice de text vedem pe verticală cuvinte citite ca secvență de litere echidistante ce au pasul de citire egal cu numărul de coloane al matricei respective.

În concluzie, când un text este așezat sub forma unei matrici, cu „m” coloane, cuvintele „ascunse” în text, ca secvențe de litere echidistante cu pasul de citire „m”, sar în ochi, devin vizibile pentru ochiul format.
Toată munca de aranjare a textului în matrici de diferite dimensiuni are ca scop evidențierea pentru ochiul uman a cuvintele ELS „ascunse” în text.

La prima vedere totul pare părea o joacă interesntă, un test de perspicacitate, de amuzament. Nu știi dinainte ce cuvinte vei vedea cu proprii ochi. Multe dintre aceste cuvinte se formează din întâmplare, în sensul că nimeni nu și-a propus să le pună acolo.

În articolul următor ne vom întoarce la textul biblic.

(va urma)

Print Friendly, PDF & Email
Acest articol a fost publicat în Articole, codul Bibliei, Coduri, Matrici și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.