Toponime în cartea Faptele Apostolilor

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

V-ați gândit vreodată, în timp ce citeați din cartea Faptele Apostolilor, câte toponime și nume de persoane sunt amintite în textul acestei cărți care conține 28 de capitole și 1007 versete?

Deși cartea se adresează unui anume Teofil, amintit în Fapte 1,1, cartea în ansamblu este redactată ca un jurnal de călătorie, ce conține multe detalii despre locuri și persoane întâlnite sau implicate în diferite evenimente.

Analzând textul acestei cărți am identificat 101 toponime, ce reprezintă orașe, țări, ținuturi, provincii, imperii, insule, mări etc. Pe lângă valoarea teologică a cărții am putem adăuga valoarea istorică și chiar geografică.

Dintre aceste toponime, cel mai des întâlnit este numele orașului Ierusalim, care apare de 61 de ori, urmat de Antiohia și Cezareea care apar de câte 15 ori, apoi Asia de 14 ori, Egipt și Damasc de câte 13 ori, Iudeea de 12 ori și Efes de 9 ori. De asemenea, putem menționa că 56 de toponime sunt amintite o singură dată.

Voi scrie un articol special în care voi reda numele tuturor toponimelor atât în ordinea care apar, cât și în ordine alfabetică, la care se vor adăuga locurile în care apar. Articolul va conține și ale date statistice.

Până atunci, vă doresc un an nou cu pace și sănătate.

Print Friendly, PDF & Email
Acest articol a fost publicat în Faptele Apostolilor, Noul Testament și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Toponime în cartea Faptele Apostolilor

  1. Constantin spune:

    – 11 ianuarie – Prea Cuvioase Parinte Teodosie , cu ocazia zilei onomastice , va doresc sanatate , implinirea nadejdilor , numai bine si Mantuire de la Bunul Dumnezeu ! La multi ani !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *