Despre codul Bibliei

Nu am mai scris de multișor și m-am gândit că ar fi util să mai dau câteva informații și lămuriri despre ce se înțelege prin codul Bibliei sau „codul Torah. Denumirea a fost propusă și adoptată de cercetători.

În anii care au trecut de când am scris cartea „Codul Bibliei. Semnătura lui Dumnezeu” am constatat că puțini au înțeles despre ce este vorba. Mai interesați s-au arătat oamenii fără studii teologice decât preoții.

Ce sunt codurile? Răspunsul este simplu. Codurile sunt cuvinte sau expresii care se citesc înr-un anumit mod, și vom vedea și cum. Tehnica de citire se numește „secvențe de litere echidistante” (SLE – în română sau ELS -în engleză. Adică pentru a forma un cuvânt sau o expresie, literele din text se citesc pe sărite, din „n” în „n” litere, formănd astfel o secvență de litere echidistante. Definiția este un pic tehnică și mai greu de înțeles rostul unei asemenea citiri.

Să ne imaginăm un text inteligibil lung de 100 de litere. Cum aflăm dacă aces text ascunde anumite coduri sau nu? Conform definiției de mai sus ar trebui să citim literele pe

sărite începând cu un pas de 2 litere până la 95-97 de litere. Munca ar fi enormă și ar lua foarte mult timp. Să stai să numeri literele și să extragi secvențele de litere nu este ușor.

Ce putem face ca să simplificăm citirea? Să presupunem că dorim să citim secvențele de litere la un pas p = 10. Pentru a simplifica modul de citire așezăm textul nostru, lung de 100 de litere, într-o matrice, ca într-un rebus, după cum urmează:

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 2091, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100

Acum codurile pot fi citite pe verticală ca și cuvinte inteligibile. Pe orizontală citim textul nostru, iar pe verticală ni se relevă eventualele „coduri” (cuvinte inteligibile).
În această manieră putem citit toate „codurile”, schimbând lățimea matricei (numărul de coloane).

Până aici am explicat modul de citire. După cum se vede citirea „codurilor” nu presupune calcule sau interpretări.

Mergem mai departe!
Din punct de vedere statistic pot să se formeze din pură întâmplare ve verticală cuvinte inteligibile, mai ales pentru lungimi cuprinse între 2 și 4-5 litere. Din acest motiv, nu toate cuvintele inteligibile citite pe verticală reprezintă „coduri”. Atunci, cum deosebim între cuvintele codificate și cele întâmplătoare?

Alegem un cuvânt sau un set de cuvinte pe care le căutăm în text (pe verticală). Dacă le găsim grupate probabil avem de a face cu un cod. Cu alte cuvinte grupurile de cuvinte înrudite ca sens nu pot apare întâmplător în text. Și dacă nu sunt întâmplătoare, atunci cineva le-a așezat acolo intenționat. De aici și denumirea adoptată de „coduri”.
Cu cât grupul de cuvinte și lungimea cuvintelor este mai mare cu atât probabilitatea de a fi întâmplătoare scade. Acest fapt ne duce cu gândul că autorul textului a așezat intenționat acel grup de cuvinte în secvențele de litere echidistante.

Cu alte cuvinte a creat intenționat un rebus. Pe orizontală citim un text inteligibil, iar pe verticală citim informații ascunse intenționat în text.
Tehnica de ascundere a unui text sau a unei informații într-un alt text se numeste steganografie.

În cazul Torei și a Vechiului Testament, ceea ce surprinde este mulțimea de coduri (informații) imbricate. Concluzia cercetătorilor este ca o inteligență umană nu ar fi putut ascunde într-un text inteligibil, ce reprezintă istoria unui popor și alte informații istorice și religioase, atât de multe informații.

Dar să reținem, în cazul nostru pe noi nu ne interesează atât conținutul codurilor cât prezența lor intenționată în text.
Dacă acceptăm că sunt așezate intenționat și
dacă luam în calcul complexitatea așezării lor,
atunci concluzia este că complexul de coduri reprezintă semnătura autorului ascunsă în text.

Acest tip de semnătură, ca și în cazul semnăturii electronice probează autenticitatea și integritatea textului care a ajuns până la noi.

Cine este autorul Torei? Conform tradiției autorul ei este Moise. Însă dacă luăm în calcul complexitatea codurilor suntem nevoiți să acceptăm că autorul textului este o inteligență supra-umană, adică Dumnezeu.

Când am scris cartea „Codul Bibliei. Semnătura lui Dumnezeu” am dorit să aduc în atenția cititorului dovada că textul biblic s-a păstrat până astăzi nealterat și faptul că Dumnezeu este autorul textului.

Print Friendly, PDF & Email
Acest articol a fost publicat în codul Bibliei, Studiu biblic, Uncategorized și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Despre codul Bibliei

  1. Constantin spune:

    Cercetati scripturile (Ioan.5:39). Desigur , primii care ar trebui sa cerceteze sunt Parintii Preoti, dar vai oare cati Parinti Preoti au cercetat acest site !! Dumnezeu este viu . El , desigur le stie pe toate – si pe cele trecute , pe cele prezente si pe cele viitoare . Dumnezeu stia desigur ca in evolutia omenirii , va eczixta si o ” era a computerilor” . Pentru a ne confirma ca EL este Cel ce Este , a codificat in Cartea Sfanta elemente care sa ne faca pe noi cei de azi sa constientizam ca El este Dumnezeu , iar Cartea Sfanta nu este doar o simpla poveste . Intradevar , in ultimul timp – peste 6 luni , nu au mai fost comentarii pe acest site , poate si pentru cititorul de rand a digerat cu greu cercetarile facute . Cititorul are insa alte asteptari in acest veac ! Sunt curios daca in Biserica Ortodoxa de pretutindeni mai sunt si alti crestini ortodocsi care sa abordeze acest subiect ? caci vai se pare ca acum doar cultele neo protestante fac aceasta . Din pacate noua ne lipseste dialogul . Azi , in predica un Parinte Preot se intreba de ce in Biserici nu mai vin tinerii si copii . azi cand se face religie in scoli . cand cultul e liber , incercand sa constientizeze ca undeva … ceva nu functioneaza si ca este nevoie sa facem mai mult , noi Biserica , deopotriva cler si mireni . Se pare Prea Cuvioase Parinte Teodosie ca sunteti singur in cercetarile pe care le faceti . Eu , totusi va indemn : cercetati in continuare , dar si sa ne prezentati si cercetarile facute de altii , cu mentiunile de rigoare . Sanatate si Mantuire la toti !

    • Teodosie Paraschiv spune:

      Multumesc pentru incurajare. In timpul liber dupa slujbe ma ocup cu studiul si cercetarea Sf. Scripturi. Voi publica mereu rezultatele cercetarilor facute pe textul biblic. Voi scrie si despre frumusetea matematica a textului Noului Testament. Nu numai ca este plin de invataturi esentiale pentru cresterea noastra spirituala, ci cuprinde, de asemenea, si o armonie matematica, care vine sa intareasca valoarea si autenticitatea textului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.