Persoane și toponime în Apocalipsa

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Iată că am ajuns și la ultima carte din Noul Testament, Apocalipsa, în care am analizat apariția numelor de persoane și a toponimelor. Cartea are 22 de capitole și 405 versete.
În carte sunt amintite 21 de nume de persoane, dintre care 15 apar o singură dată. Aceste nume apar în capitolele 1, 2, 3, 5, 7 și 22.
Dăm mai jos lista cu numele de persoane în ordinea în care apar: Ioan, evanghelistul, Antipa, Balaam, Balac, Izabela, Israel, David, Iuda, Ruben, Gad, Așer, Neftali, Manase, Simeon, Levi, Isahar, Zabulon, Iosif, Veniamin, Iisus, Hristos.

Ioan apare de 4 ori.
Israel apare de 3 ori.
David apare de 3 ori.
Iuda apare de 2 ori.
Iisus apare de 3 ori.

Pe lângă aceste nume de persoane mai apar și alte nume, precum, Absintos, stea (cap. 8), Abaddon, înger și Apollion (cap. 9), Mihail, înger (cap. 12) și Gog și Magog (cap. 20).

În această carte sunt pomenite 15 toponime, la care se adaugă noul Ierusalim, în total 16 toponime. Dintre acestea 8 apar o singură dată. Cele 16 toponime apar în următoarea ordine: Asia, Patmos, Efes, Smirna, Pergam, Tiatira, Sardes, Filadelfia, Ierusalim, Laodiceea, Eufrat, Sodoma, Egipt, Sion, Harmaghedon, noul Ierusalim.

Primele 10 apar în capitolele 1-3, Eufrat (cap. 9), Sodoma și Egipt (cap. 11), Sion (cap.14), Harmaghedon (cap. 16) și noul Ierusalim (Cap. 21).

Cartea Apocalipsa este o carte profetică a cărui limbaj este simbolic în cea mai mare parte. Cartea descrie întreaga istorie a Bisericii pe pământ, de la început și până la judecata de obște. Aș putea spune că această carte prezintă un tipar a istoriei cu evenimente asemănătoare, dar unice fiecare în parte.

În text mai este pomenit și toponimul Babilon în sens simbolic. De asemenea, apar multe nume simbolice, precum Femeia care naște, Copilul, balaurul, Fiara, proorocul mincinos, Mielul.

Este interesant de întocmit acum o listă cu toate numele de persoane și toponime care apar în Noul Testament, și de studiat ordinea în care apar și de câte ori apar.

În curând voi scrie un articol despre Noul Testament și despre ce reprezintă el pentru noi creștinii.

Print Friendly, PDF & Email
Acest articol a fost publicat în Noul Testament și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Persoane și toponime în Apocalipsa

  1. Constantin spune:

    P.C. Parinte Teodosie , va transmit o informatie privitor la descifrarea manuscrisului Voynich – limba in care a fost scris , este ebraica ! ( vezi : cunoastelumea.ro/misterul-manuscrisului-voynich-descifrat-de-o-inteligenta-artificiala? )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *