Civilizații străvechi pierdute. Un punct de vedere ortodox (VI)

Aminteam în articolele anterioare că nu este ușor să aducem în discuție acest subiect despre civilizațiile străvechi pierdute, despre zeii coborâți din cer, tehnologii avansate străvechi și construcții megalitice.

Ceea ce prezint este o încercare de a găsi o explicație creștină la o serie de informații ca au ajuns până în zilele noastre. Este modul meu de a vedea lumea, în funcție de informațiile pe care le-am adunat în decursul timpului și a sistemului de valori creștine, după care mă călăuzesc.

Pe măsură ce am continuat să scriu mi-au apărut în minte două întrebări: „În ce măsură mă voi putea face înțeles cititorilor mei?” și „În ce măsură le poate fi de folos cuvintele mele și concluziile la care am ajuns?

În mod normal, atunci când vorbim facem presupunerea greșită că alți oameni se raportează la cuvintele noastre la fel ca noi. Dar nu este așa. În consecință, este nevoie să ne extindem conștientizarea limbajului, pentru a include noțiunea că fiecare persoană aude altceva, chiar dacă folosim aceleași cuvinte. De asemenea, în același mod interesant, valori diferite activează diferite structuri ale creierului și s-a dovedit chiar că oamenii cu valori culturale diferite activează zone diferite ale cortexului vizual.
Ei pot cu adevărat vedea lumea într-un mod fundamental diferit. Schimbarea sistemului de valori schimbă realitatea în care trăim.[1]

Așadar, limbajul, informațiile și sistemul de valori schimbă felul în care percepem lumea în care trăim, sau altfel spus modelează realitatea în care trăim.

Până acum am afla care este originea ocultismului, ale magiei, alchimiei, astrologiei, vrăjitoriei, ghicitoriei, metalurgiei și a altor practici precum fardarea, confecționarea bijuteriilor și a armelor, a loviturilor de moarte etc.

Popoarele antice au practicat și transmis științele oculte din generației în generație, considerându-le descoperiri primite de la zei.
Opinia oficială a istoricilor cu privire la originile religiilor este aceea că acestea se pierd în negura vremii, în mituri și legende. Pentru gândirea materialist-evoluționistă, zeii sunt simple plăsmuiri ale minții umane, iar științele oculte superstiții fără nici o valoare științifică.

După apariția și răspândirea creștinismului, științele oculte s-au retras încet încet în „subteranele” istoriei, fiind păstrete și transmise de-a lungul timpului până în zilele noastre prin organizații și societăți oculte și secrete[2], precum și prin intermediul sectelor gnostice. Aceste practici oculte nu au dispărut niciodată complet din conștiința popoarelor.

Deși nu se recunoaște oficial, științele oculte s-au transformat încet încet în forma modernă a științei și tehnicii. Și-au schimbat doar înfățișarea. Este interesant de observat cum cercetătorii și istoricii ridiculizează pitagoreismul și știința numerelor în ocultism, dar folosesc din plin numerele și matematicile superioare în toate ramurile actuale ale științei și tehnicii.

Nikolai Berdiaev în lucrarea sa Sensul creației , scrisă pe la începutul sec. XX, are câteva remarci interesante cu privire la magie și la relația acesteia cu știința și tehnica. El spune așa:

Magia este comuniune cu natura. Magia înseamnă acțiune asupra naturii și dominație asupra naturii prin intermediul cunoașterii tainelor naturii. Magia este profind înrudită cu științele naturii și tehnica. Magia a fost chiar asta – pan-știință a naturii și pan-tehnică, cheia unică pentru toate tainele naturii.[3] Științele naturii și tehnica și-au uitat proveniența: ele provin din magie. Științele naturii, cu practica lor aplicată, tânjesc, ca și magia, să domine natura. Știința contemporană tânjește, asemenea magiei, după piarta filosofală și fabricarea aurului, după procurarea elixirului vieții și prelungirea vieții cu ajutorul lui, și multe, multe altele. Știința contemporană a moștenit de la întunecata magie setea avidă de a poseda natura și a procura din ea ceea ce va conferi forță omului. […] Vechea magie s-a transformat pe nesimțite în tehnica modernă și a eliberat enorme forțe magice, al căror înțeles este neclar conștiinței contempoane.[4]

Întreaga lucrare este interesantă și merită citită.

Puțini sunt cei care știu, și chiar mai puțini cei care acceptă, faptul că începând cu epoca Renașterii științele au fost împărțite în două.[5]
Partea fizică și materială a fiecărei științe a devenit de atunci un tot de sine stătător botezat cu numele pompos de știință exactă sau pozitivă, iar partea metafizică și analogică a fiecărei științe a fost disprețuită, fiind alungată și clasificată printre științele oculte.

Referindu-se la ocultism, Berdiaev afirmă că:

Există tradiții vechi de mii de ani – o matcă ascunsă, subterană în cultura universală. Acest lucru nu poate fi negat nici de cei mai înverșunați oponenți. Dar astăzi ocultismul dobândește o popularitate exterioară, rezind interes în cercuri largi și este expus primejdiei de a deveni o modă.[6]

M-am întrebat de multe ori, de ce această mare diferență între ce afirmă dogma oficială îmbrățișată de cercetători și informațiile ce ne parvin din precutul îndepărtat, alături de vestigiile arheologice și construcțiile antice megalitice? Cum putem explica această diferență de interpretare?

Dacă studiem cu atenție și răbdare cursul evenimentelor de-a lungul timpului, vom descoperi că ocultiștii au impus treptat învățământul instituționalizat și generalizat, precum și separarea religiei de învățământ, așa cum au făcut și cu separarea științelor în științe exacte și științe oculte. Apoi prin impunerea dogmei materialismului evoluționist, și „ateu” au reușit să controleze toate ramurile științei și tehnicii.

Puțini își dau seamă și recunosc faptul că ateismul atacă cu prioritate creștinismul, în timp ce sunt reînviate vechile religii păgâne sub masca noii spiritualități.

În urmă cu mai bine de 150 de ani teosofii profețeau apropierea unei noi ere sincretiste și înlocuirea creștinismului cu o nouă spiritualitate. În promovarea valorilor noii ere, societății teosofice i s-a alăturat religia Baha`i.

DE REȚINUT. Concluzia la care am ajuns este aceea că vechiul ocultism este promovat astăzi prin știință și tehnică. La fel de adevărat pare și faptul că lumea este condusă spre o inițiere într-o nouă spiritualitate anticreștină, de origine demonică.

Să fie vorba doar de o lucrare pur întâmplătoare, sau demonii sunt printre noi?
La această întrebare rămâne să răspundem în articolele ce vor urma.


[1] Vezi la Dr. Andrew Newberg, Mark Robet Waldman, Cuvintele îți schimbă creierul, Editura Curtea Veche, București, 2012.
[2] Petru detalii vezi WEBSTER, Nesta, Socret Societies and Subversive Movements, Londra, 1924 și LADY Queenborough, Occult Theocrasy, Los Angeles, California, 1933. Acestea sunt două lucrări de la care se poate porni cercetarea.
[3] Berdiaev face trimitere la Cornelius Agrippa, La philosophia occulte et la magie.
[4] N. Berdiaev, Sensul creației, Editura Humanitas, București, 1992, p. 286. Despre rudenia între magie și științele naturii, Berdiaev ne trimite la foarte interesanta carte a lui Du Prel, Die Magie als Naturwissenschaft.
[5] Pentru mai multe informații vezi PAPUS, Kabbala. Tradiția secretă a Occidentului, Editura Herald, București, 2016 .
[6 ] N. Berdiaev, op. cit., p. 284.

Print Friendly, PDF & Email
Acest articol a fost publicat în Istorie și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.