08.03.2022
ora 08.26
Iată că încep a doua zi de post numai cu apă. M-am culcat pe la miezul nopții și m-am sculat la 08.00. Am băut până la această oră 0,5 litri de apă. Mă simt excelent. Greutatea este de 100,3 kg. Îmi încep ziua cu rugăciune așa cum se cuvine unui creștin, și n-o să mai amintesc asta în fiecare zi. Avem nevoie de rugăciune așa cum avem nevoie de aer. Dacă avem grijă zilnic să hrănim trupul trecător, cu atât mai mult se cuvine să ne hrănim sufletul nemuritor cu rugăciune. În primul rând, se cuvine să slăvim pe Dumnezeu, apoi să-I mulțumim pentru toate darurile primite, iar la urmă să-I cerem ajutor pe calea mântuirii. Rugăciunea trebuie să fie simplă, smerită, din inimă și intenționată. Când te rogi încearcă să fii atent la ceea ce spui și nu lăsa mintea să se împrăștie. Spune simplu: Doamne iartă-mă, ajută-mă. Spune-o din toată inima și intenționat, adică să știi de ce o spui. Cu alte cuvinte, să nu fie doar o înșiruire de cuvinte spuse din obișnuință. Dacă spui „iartă-mă”, să știi pentru ce o spui. Tot așa, dacă spui „ajută-mă”, să știi ce ceri.
Domnul nostru IIsus Hristos ne-a învățat așa: „toate câte veți cere, rugându-vă cu credință, veți primi” (Matei 21, 22). Iar în alt loc zice: „Toate câte cereți rugându-vă, să credeți că le-ați primit, și le veți avea” (Marcu 11, 24). „Iar când staţi de vă rugaţi, iertaţi orice aveţi împotriva cuiva, ca şi Tatăl vostru Cel din ceruri să vă ierte vouă greşealele voastre” (Marcu 11, 25). „Rugați-vă pentru cei ce vă vatămă și vă prigonesc” (Matei 5, 44).
Înainte de a ne ruga, să iertăm tuturor toate, din toată inima, așa cum așteptăm ca și Dumnezeu să ne ierte greșealele noastre.
Și mai ales să avem grijă să nu judecăm pe nimeni. „Nu judecați, ca să nu fiți judecați; căci cu judecata cu care judecați, veți fi judecați, și cu măsura cu care măsurați, vi se va măsura” (Matei 7, 1-2).
Voi activitatea cu lectură din Noul Testament, după care voi audia „Minutul cu Maxwell”.
ora 10.44
Am citit din Noul testament de la Matei capitolele 10 – 13.
La Matei 12, 34, în unele ediții (NT1983, NT1988, NT2015, Biblia1988) citim:
„Pui de vipere, cum puteți să grăiți cele bune, odată ce sunteți răi? Căci din prisosul inimii grăiește gura.”
în NT2005, Biblia2005: „… o dată ce …”).
iar în altele (NT1857, Biblia1914) citim:
„Pui de năpârci, cum veți putea grăi cele bune, răi fiind? Că din prisosul inimii grăiește gura.”
Corectă este traducerea în NT1857 și Biblia1914: „răi fiind”, în greacă „πονηροι οντες”.
La Matei 13, 33, cuvântul „ζυμη” a fost tradus prin „aluat”, însă sensul este de „maia, drojdie, plămadă”.
După lectura biblică am ascultat „Minutul cu Maxwell”,:
– despre voință. Voința vine din dorința puternică de a realiza ceva. Practic, voința creează calea. Și iată de ce: când hotărăști să realizezi ceva și ajungi într-o fundătură, ghici ce vei face? Vei întoarce și vei găsi altă cale. Sunt multe căi prin care poți realiza ceva, dar e nevoie de voință să ajungi acolo. Dacă nu ai voință, atunci nu e nici o cale de realizare. Dar cum ne mobilizăm voința? Voința ne-o putem mobiliza printr-o motivare puternică. Trebuie să fii motivat pentru a pune în mișcare voința.
– despre a învăța pe alții. Problema nu e dacă oferim învățături, ci dacă suntem buni la asta. Toți vorbim, dar nu toți comunicăm. Multe conversații au loc, dar asta nu înseamnă că se leagă și relații. Cea mai mare recompensă în viață o primești când înveți pe cineva, înveți pe oameni prin acțiuni, prin cuvintele tale, prin intenție, predai tot ce știi acelei persoane și apoi te uiți cum asimilează. Bucuria unui învățător nu constă în subiectul predat. Bucuria sa constă în aceea că persoana ia subiectul învățat, îl aplică în viața sa și apoi începe să se îmbunătățească. Recompensa pentru profesor o reprezintă creșterea elevului.
– despre rezistență. Rezistența înseamnă 20% condiție fizică și 80% condiție mentală. Cu alte cuvinte, consider că oamenii care continuă să reziste, care merg până la capăt, care au energie să termine, cred că au o anumită atitudine, care e mai importantă decât avantajul fizic. Mulți oameni au condiție fizică, dar nu au terminat niciodată ceva. Și sunt persoane fără condiție fizică, însă care au atitudinea de a spune: „Nu voi renunța!”
– despre eficiență. Foarte puțini oameni pot deveni foarte eficienți pe cont propriu. Pentru asta, în viață, am ales să învăț de la alții, să citesc cărți, să studiez, să particip la conferințe și să urmez cursuri de perfecționare. Dacă vrei să fii eficient, atunci investește în tine.
ora 16.09
Am lucrat la o copertă de carte, iar pe la 13.00 am ieșit la o plimbare de 25 de minute, apoi am continuat lucrul la cartea de contabilitate, până pe la 15.30. Până la această oră am băut 1,5 litri de apă. Acum mă pregătesc pentru a merge la slujba canonului Sf. Andrei Criteanul.
Am înțeles de la un coleg că guvernanții noștri trădători vom să ne implice în război contra rușilor. Asta nu-i bine deloc. Dacă ne implicăm în război, vom avea de suferit foarte mult. Sfatul meu este ca toți românii să refuze înrolarea în armată sau mobilizarea de război, indiferent de consecințe. Nu avem de ce să ne transformăm în mercenarii americanilor. Doamne apără-ne și ne păzește!
În aceste zile ar fi bine să ne rugăm și mai mult. Dacă ne va fi greu să ne rugăm, atunci oare ne va fi mai ușor să suferim 24/24 de ore din cauză războiului? Alegerea ne aparține!
ora 16.35
Acum mă duc la biserică la slujba Canonului Sf. Andrei Criteanul. Mă voi întoarce pe la 18.30.