Codul original al Bibliei (XIV)

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

3. Codul original din Biblie

Fenomen explicat în termeni simpli

Dacă trebuia să intri în orice biserică sau instituţie religioasă unde oamenii studiază şi învaţă din Biblie şi să-i întrebi cum ar trebui să înţeleagă creştinii pe Dumnezeu şi să interpreteze Biblia, probabil că îţi vor spune că, pentru a face acest lucru corect, trebuie să urmăm ceea ce este cunoscut drept „sistemul gramatical-istoric”. Noi ar trebui să citească şi să interpreteze Biblia după două lucruri:

  • Regulile gramaticale
  • Faptele istoriei.

Conform acestui punct de vedere, Biblia trebuie înţeleasă în acelaşi mod în care am citi şi înţelege orice altă lucrare de literatură. Luăm cuvintele şi definiţiile acceptate în mod obişnuit din dicţionar şi le cuplăm cu faptele înregistrate ale istoriei – observând cu atenţie cui i-au fost adresate şi scrise iniţial cuvintele – şi apoi, printr-un proces de analiză istorică, tradiţională şi culturală, ajungem la o definiţie corectă a ceea ce textul (şi Dumnezeu) încearcă să ne comunice. Această tehnică a fost denumită şi „metoda bunului simţ”.

Sistemul gramatical-istoric este universal recunoscut de către toţi liderii religioşi ca singura cale logică şi inteligentă – modul în care a intenţionat Dumnezeu – ca creştinii să citească şi să înţeleagă Biblia. Cercetătorii biblici din zilele noastre nu ar considera nici măcar vreo altă metodă sau sistem ca fiind validă. Într-un articol recent în Charisma and Christian Life care denunţă Codul Bibliei de Michael Drosnin, un renumit profesor de seminar afirmă:

Biblia este menită să fie înţeleasă clar, nu să fie descifrat.”’ Un alt savant afirmă: „Codul Bibliei poate încuraja oamenii să caute semnificaţia biblică prin metode ezoterice în loc de aplicarea directă a Cuvântului.” [1]

Această atitudine predomină în special printre teologii fundamentalişti şi evanghelici. Unul dintre cei mai cunoscuţi lideri evanghelici afirmă:

Cuvintele Scripturii trebuie interpretate în acelaşi mod în care cuvintele sunt înţelese în uzul zilnic obişnuit. Dumnezeu ne-a comunicat Cuvântul Său prin limbajul uman şi există toate motivele să presupunem că a făcut-o în cel mai evident şi simplu mod posibil. Cuvintele lui trebuie să fie înţelese aşa cum am interpreta noi limbajul a discursului normal. [2]

Acestea sunt afirmaţii adevărate. În Teomatica II, remarc că

Cu doar cuvintele simple scrise din Biblie şi interpretarea lor literală simplă, Dumnezeu ne-a dat tot ce avem nevoie atât pentru viaţă, cât şi pentru evlavie în această eră prezentă. Nimic altceva nu este esenţial.

Cu toate acestea, asta nu este tot ce există

Ceea ce vom descoperi cu teomatica este că „înţelegerea gramatical-istorică a cuvintelor din Biblie – cuvintele pe care am ajuns să le iubim şi o comoară de-a lungul secolelor – cuprinde doar o foarte mică parte din imaginea totală pe care Creatorul a avut-o iniţial în minte când a compus Biblia.

Mult mai multe există! Un plan enorm şi un scop etern se află în spatele a tot ceea ce este prezent în Biblie. Chiar dacă Dumnezeu ne-a dat mijloacele convenţionale de înţelegând mesajul Său, există un înţeles profunzime prezentă care nu ar putea fi înţeleasă niciodată dintr-o simplă lectură a textului. De asemenea, este prezent un sistem numeric sau cod de proporţii uimitoare – care va debloca în cele din urmă semnificaţiile mai profunde şi simbolice prezente.

Ceea ce este cel mai semnificativ la această afirmaţie asertivă este faptul că Dumnezeu a făcut acest lucru – poate fi dovedit în laborator, conform celor mai înalte standarde ale ştiinţei matematice.

De importanţă majoră

Faptul critic de care toţi creştinii trebuie să-şi dea seama este că teomatica nu va schimba niciodată sau nu va contrazice nici un singur lucru pe care îl spune Biblia. Cel gramatical-istoric sensul cuvintelor se va integra perfect cu codul numeric şi sistemul de numere pe care Dumnezeu le-a plasat în mod supranatural în Biblie. Totul se va potrivi impecabil de la un strat la altul. Asta nu înseamnă, totuşi, că teomatica va fundamenta ideile sau interpretările tuturor despre anumite lucruri din Biblie. Mare parte din ceea ce oamenii încearcă să ia la propriu s-ar putea să nu aibă deloc un sens literal din perspectiva lui Dumnezeu (în special Cartea Apocalipsei).

Faptul important este că teomatica va sprijini şi susţine toate adevărurile fundamentale şi esenţiale pe care noi, ca creştini, le ţinem dragi şi sfinte. Nu este nimic de care să vă temeţi cu privire la această descoperire. Doar lucrurile bune pot veni de la Dumnezeu. Cu cât studiezi mai mult acest subiect, cu atât vei realiza mai mult acest fapt: teomatica nu poate face altceva decât să-ţi sporească credinţa şi dragostea pentru adevăr.

Note

[1] Charisma and Christian Life, Decembrie, 1997, citat de Michael Brown.
[2] John MacArthur, Jr., Charismatic Chaos, (Zondervan, Grand Rapids, Michigan, 1990), pp. 88-92.

Bibliografie

Del Washburh, The Original Code in the Bible, 1998.

Print Friendly, PDF & Email
Acest articol a fost publicat în codul Bibliei, Coduri, Design numeric, Semnatura lui Dumnezeu și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *