Să învățăm mai multe despre Biblie (III)

Te invit să continuam călătoria noastră în tainele Bibliei.
BIBLIA! Cartea cărților, care a influențat , a schimbat și schimbă viețile a sute de milioane de oameni. Biblia este o minune în sine. O minune că mai există după atâtea mii de ani, tradusă în mai toate limbile cunoscute. O minune că s-a păstrat cu textul nealterat. O minune pentru că are puterea de a schimba inimile oamenilor. De mai bine de 200 de ani se duce un război puternic împotriva autorității Bibliei, atât în mediile universitare prin critica negativă cât și pe plan ideologic de către toate tipurile de atei și agnostici.
În acest context, mulți creștini se înteabă, ce argumente avem pentru a susține autoritatea Sfintei Scripturi?
Răspunsul este simplu. Pentru cei ce vor să creadă și caută adevărul sincer, există mii de argumente. Însă pentru ignoranți și pentru cei care nu vor să creadă, nu există argumente.

După ce am scris cartea Codul Bibliei. Semnătura lui Dumnezeu” am fost întrebat de multe ori dacă și în Noul Testament putem găsi coduri asemănătoare celor din Vechiul Testament.

În primul rând, precizez faptul că codurile ELS (secvențele de litere echidistante) reprezintă doar un tip de cuvinte codificate din multitudinea celor continute de textul biblic. Personal am urmărit designul și frumusețea matematică a acestor coduri. Complexitatea lor ne arată că sunt așezate intenționat în text și nu sunt doar rezultatul unor apariții întâmplătoare. Mai mult, așa cum arătam și în carte, aceste coduri sau secvențe de litere echidistante sunt dovada cea mai clară că textul biblic s-a păstrat până astăzi nealterat.

Ce putem spune însă despre textul Noului Testament, despre care se spune că există mii sau chiar câteva zeci de mii de variante? Cercetătorii bibliști asta afirmă. Însă afirmația lor este interpretabilă în limite foarte largi. Ne putem întreba, ce fel de variante? În ce constau diferențele de text?

Așa cum arătam într-un articol precedent o bună parte din aceste variante de text sunt reprezentate de diverse tipuri de omisiuni, pornind de la un simpu articol până la mai multe cuvinte, o altă categorie de variante de text este dată de transcrierea diferită a unor nume proprii, o altă categorie o reprezintă inversiunile de cuvinte. Așadar, diferențele sunt de formă, nu de fond.

Revenim la întrebare: Există în Noul Testament coduri sub forma secvențelor de litere echidistante? Personal nu am verificat încă. Însă am descoperit alte tipuri de modele matematice, cu un design uimitor. În fapt acestea nu sunt coduri propriu-zise, ci modele matemetice uimitoare și complexe. Ca și în cazul secvențelor de litere echidistante, aceste modele matematice sunt marcaje (watermark) sau semnături ale autorului, adică ale lui Dumnezeu. Modelele sunt prea complexe pentru a putea fi realizate de o minte omenească.

Descoperirile nu sunt chiar noi. Unul dintre cei mai cunoscuți cercetători este Dr. Ivan Panin (1855 – 1942), fost profesor de matematică la Harvard, care înainte de a se converti la creștinism a fost agnostic. Un alt cercetător este Del Washburn, autorul cărții „Theomatics II”, publicată în 1994. El și-a început cercetările pe la mijlocul anilor `70 ai secolului trecut.

Print Friendly, PDF & Email
Acest articol a fost publicat în Noul Testament și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.