Pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr
Tema: despre viața veșnică, despre rai și iad, despre moarte și despre milostenie
Prin cuvintele Sfintei Evanghelii, astăzi Domnul nostru Iisus Hristos ni se adresează și nouă. El astăzi ne adresează această pildă.
Fiecare cuvânt din Sf. Scriptură este plin de înțelesuri duhovnicești.
Era un om bogat, care se bucura de toate darurile. Era bogat, se îmbrăca în haine scumpe, se veselea mereu și era sănătos.
Era și un sărac, pe nume Lazăr, care nu avea pe nimeni care să se îngrijească de el. Ar fi fost bucuros să se sature măcar din firimiturile care cădeau de la masa bogatului. Doar câinii veneau și-i lingeau bubele. Era lipsit de toate cele pe care le avea bogatul.
A murit săracul și a fost dus în sânul lui Avraam, adică în rai. A murit și bogatul și a fost dus în iad.
Viața aceasta este trecătoare. Toate din această viață sunt trecătoare.
Bogatul, în chinuri fiind, ar fi dorit să să se bucure măcar de o picătură de apă.
Raiul și iadul sunt locuri reale și sunt total separate unul de altul. Nu sunt în lumea aceasta materială, ci într-o altă dimensiune.
Cei cinci frați simbolizează cele cinci simțuri ale omului. Acum prin simțuri nu putem simți cele ce sunt dincolo. Nu intră sub simțurile noastre. Apoi, după cum spune Sf. Ap. Pavel cele de dincolo nu pot fi exprimate în cuvinte.
Chinurile iadului sunt reale și inexprimabile în cuvinte. Putem spune că toate chinurile din această lume la un loc nu pot fi comparate cu chinurile din iad.
Lucrurile care sunt dincolo sunt de nedescris în cuvinte. Sunt locuri reali, nu doar un simbol.
„Dacă nu ascultă de Moise și de prooroci, nu vor asculta nici dacă ar învia cineva din morți.”
Cine nu ascultă de Sf. Scriptură, nu va crede nici dacă ar învia cineva din morți. Apoi, cei care caută să comunice cu morții sunt înșelați de demoni.
Multe vindecări miraculoase făcute de tot felul de terapeuți sunt săvârșite prin lucrarea demonilor.
Ce este moartea? Ea este o trecere, de la viață la viață. De la cea trecătoare la cea veșnică. De la osteneală și durere la odihnă. De la umbră și vis la adevărata realitate.
Așadar, să ne pregătim pentru acest moment al trecerii.
Viața aceasta este umbră și vis față de realitatea de dincolo. Omul nu ia nimic cu el de aici. Ia doar starea sufletului.
Viața veșnică este comuniunea veșnică cu Dumnezeu. Viața veșnică este scopul acestei vieți.
Raiul și iadul sunt locuri. Nu știm unde sunt localizate, dar sub locuri, nu în această lume materială, ci în lumea spirituală.
Milostenia este cea care acoperă mulțime de păcate. Prin ea de dezlegăm inima de cele materiale.
Fiți milostivi! Împarte cu cel sărat puținul pe care îl ai și Dumnezeu te va hrăni. Căci cu ce măsură măsori, cu aceea ți se va măsura.
Ce putem face? Să împlinim poruncile.
Multumesc, Parinte.
As dori sa cumpar si eu doua exemplare din cartea „Sfarsitul omului.”
Va trimit cu placere. Dar va trebui sa caut adresa.
Doamne ajuta. Azi am pus pachetul la curier cu cartile solicitate. Toate cele bune!
Multumesc mult, Parinte.
Am primit coletul si va multumesc foarte mult. As vrea sa va trimit si eu niste carti de Sfantul Ignatie Briancianinov. Pot sa va trimit pe adresa Maicii Topoliceanu Rafaela ? Nu afisati acest mesaj pe site, va rog, Parinte. Raspundeti-mi pe email.
Îl urmăresc de mult pe David Sorensen și apreciez munca misionară pe care o face. De asemenea, am observat că își pune mari nădejdi în Donald Trump. Și este singurul. Dumnezeu se folosește de oamenii, inclusiv de Donald Trump. El are rolul lui în demascarea sistemului satanic, dar nu este un sfânt. Și el este prins în lupta pntru putere a elitelor. Demonii întorc intențiile bune în rău, iar Dumnezeu întoarce tot răul spre bine.
Oricine se poate insela, de aceea se cuvine să fim vigilenți, adică în trezvie.
Nu cred că Sf. Paisie Aghioritul a făcut o greșeală în ceea ce a spus. Oricine încearcă să stabilească o succesiune a evenimentelor se poate înșela. Și este vorba de noi, nu de sfinți.
Cred că cel mai important pentru noi este să ne rugăm mai mult, să citim cât mai des din Sf. Scriptură și să ne îndreptăm viața.
Până una alta avem nevoie de credință puternică și să ne punem toată nădejdea în Dumnezeu. Căci lumea urmează să treacă prin mari încercări, război, crize, foamete, calamități și boli incurabile. Cei mai mulți nu-l vor mai apuca pe Antihrist.
Grija noastră nu este când vine Antihrist, ci cum să ne ferim de capcanele prin care Satan vrea să ne prindă până atunci.