Alte coduri din cartea Facerea (III)

Astă vom prezenta o altă serie de coduri interesante, ce pot fi descoperite în Facerea 28, unde se relatează visul pe care l-a avut Iacov, în care a văzut „o scară, sprijinindu-se pe pământ, iar vârful atingea cerul” (Facerea 28,17). În acest pasaj au fost descoperite codificate cuvintele Templu, bayit, בית, și Torah, תורה.

Litera ת, tav, cu care începe cuvântul Torah, תורה, este litera cu care se sfârșește cuvântul templu, בית, în versetul 17 unde citim „casa lui Dumnezeu”, bayit Elohim, בית אלהים. Intervalul la care este citit cuvântul Torah este de 16 litere. Probabilitatea ca cuvântul Torah să apară din întâmplare legat de „casa lui Dumnezeu” este mai mică de 1 la 1 000 000.

Cuvantul Tora legat de casa lui Dumnezeu in Facerea 28

Cuvantul Tora legat de casa lui Dumnezeu in Facerea 28

Cuvântul bayit, בית, are înțelesul de „casă”, însă aici îl întâlnim în expresia „casa lui Dumnezeu”, adică locul unde își arată prezența, cum va fi mai târziu templul.

Cuvântul Torah, תורה, poate fi citit ușor și manual direct pe textul ebraic.

Textul pe care se poate citi cuvantul Tora codificat

Textul pe care se poate citi cuvantul Tora codificat

Mai sus aveți textul ebraic în care se găsește codificat cuvântul Torah, תורה, versetele 16 – 17. Pasul de citire este de 16 litere, de la stânga la dreapta.
Pornind cu litera ת, tav, a treia literă din cuvântul al unsprezecelea, בית, versetul 17, la un pas de 16 litere citim litera ו, vav, apoi la un pas de alte 16 litere citim ר, resh, apoi la încă un pas de 16 litere citim ה, hey. Acesta este cuvântul codificat Torah. În traducere înseamnă Legea și cuprinde cele cinci cărți scrise de Moise. Așa cum am amintit mai sus, observăm că Torah, תורה, intersectează expresia „casa lui Dumnezeu”, בית אלהים.

În aceeași secțiune de text din Facerea 28, Moshe Katz ne oferă un alt cod la fel de interesant. El a identificat cuvintele Torah, תורה, și Templu, Mikdash, מקדש, la un interval ELS de 26 de litere. Codul este redat în imaginea de mai jos.

Cuvintele Tora si Templu in Facerea 28

Cuvintele Tora si Templu in Facerea 28

Torah și Templu sunt codificate la același interval ELS, legate unul de altul. Ele intersectează cuvântul „casă”, codificat la un pas de citire de 6 litere. La două rânduri mai jos de litera מ, din Mikdash, se observă expresia din v. 17 „casa lui dumnezeu”, בית אלהים, despre care am discutat mai sus.

Din ziua în care a fost construit, templul a fost centrul cultului lui Israel, singurul loc unde se aduceau jertfele. După distrugerea templului, sinagogile și casele de studiu ale Torei au preluat funcția de loc de rugăciune în locul templului, iar locul unde se studiază Tora este considerat ca o „poartă a cerului” (Facerea 28,17). În tradiția iudaică, după distrugerea templului, Torah este cea care leagă cerul de pământ și pe om de Dumnezeu.

Demn de menționat este faptul că această secvență de litere apare codificată o singură dată în cartea Facerea. Șansa de apariție întâmplătoare în capitolul 28 este de 1 la 121 212 149. Personal nu pot crede că acest cod apare tocmai aici din întâmplare. Din punct de vedere statistic apariția sa este intenționată.

Print Friendly, PDF & Email
Acest articol a fost publicat în Articole, Coduri, Matrici și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.