Ieroschimonahul Nil Dorobanțu

Am descoperit de curând marea personalitate a părintelui Nil Dorobanțu, despre care auzisem de mai mulți ani, însă despre care nu cunoșteam alte date biografice.

Dumnezeu a rânduit, în urmă cu o lună, să mi se pomenească din nou de acest părinte cu viață sfântă. Atunci s-a născut dorința de a afla mai multe despre acest părinte. Așa am dat de saitul nildorobantu.ro și Editura Floarea de April. Apoi am comandat toate cele 33 de volume disponibile pe saitul editurii și m-am apucat de lectură. Așa am aflat despre marea personalitate a acestui părinte unic în istoria ortodoxiei românești.

Fost sublocotenent la Vânători de munte în Regimentul de gardă de la Predeal, licențiat în Teologie, Filosofie și Litere (Magna cum laude), doctorand la Teologie la Pr. prof. Dumitru Stăniloae, absolvent a patru ani de Drept, absolvent al Școlii de Steganodactilografie, Nicolae D. Dorobanțu a intrat în monahism la Mănăstirea Cernica, luând numele de Nechifor.

În anul 1948 a fost hirotonit ierodiacon la Zaclău (Tulcua); în 1949 ieromonah la Huruiești (Bacău); în 1952, la 5 august, tuns în schima mare, la recomandarea duhovnicului său, arhimandritul Benedict Ghiuș, la Mănăstirea Sihăstria, luând numele de Nil.

A fost secretar eparhial, director de studii la seminarii monahale (Galați, Vrancea, Neamț) stareț și duhovnic la mănăstirile: Tarnița, Sihastru, Trotușanu, Mușunoaiele, Brazi (Vrancea), Măgura Ocnei și Bogdana (Bacău), Nechit, Tarcău, Văratec, Sihăstria (Neamț), Nicula (Cluj), Râmeți (Alba), Izbuc (Oradea), Bogâltin (Timiș).

În 1956, pe 3 ianuarie, a fost arestat și ținut 120 de zile în temniță, fără să fi fost judecat, supus la batjocură și torturi grele. La 24 aprilie a fost judecat și achitat, după ce a fost supus expertizei medicale a 20 de medici și declarat sănătos.

Motivul întemnițării sale a fost „misticismul”, Acuzațiile au fost: mărturisirea lui Hristos, lucrarea apologetică de propovăduire a dreptei credințe, străbătând țara în lung și în lat cu „Biserica Vlahernei” în spinare, săvârșind zilnic Sfânta Liturghie, predicând, convertind, spovedind și împărtășind poporul, în vremuri de prigoană comunistă.

A fost caterisit în noiembrie 1956, la presiunea ministrului Petre Constantinescu-Iași și a Direcției împuterniciților. Apoi s-a retras în catacombe și casele creștinilor, trăind în ascuns, în smerenie și asceză severă, scriind zeci de mii de pagini d studii și exegeze teologice. Din aceste zeci de mii de pagini au fost recuperate cca. 10.000, iar dintre acestea vreo 3.500 de pagini au fost editate în cele peste 30 de volume apărute până acum la Editura Floarea de April.

La 27 martie 1977 s-a mutat în veșnicie, moartea sa martirică fiind învăluită în mister.

Mărturiile despre iieroschimonahul Nil sunt emoționante și din ele reiese faptul că a fost un ascet desăvârșit, propovăduitor neîncetat al pocăinței, neînduplecat în lupta cu păcatul, care liturghisea zilnic. A fost înzestrat cu harisme deosebite, văzător cu duhul, „apărea și dispărea ca un meteor” – citat din arhivele Securității; era văzut neatingând pământul, la rugăciune în lumină și care știa gândurile omului și pe cele viitoare.

Merită ca lucrarea și misiunea acestui mare ascet și apologet al ortodoxiei românești să fie cunoscută de toți ortodocșii.

În încheiere vă recomand câteva materiale documentare care vă vor ajuta să cunoasteți mai bine personaliatea, scrierile și misiunea de apologet a Părintelui Nil Dorobanțu.

Părintele Nil Dorobanțu – dezbatere integrală a vieții sale cu Pr. Ionel Adam Dumitru.

Mai jos aveți o conferință ținută la Bacău – Mărturisire prin credință și cultură în vremea prigoanei comuniste atee din România.

Ieroschimonahul Nil Dorobantu – „Nebunul” care a infruntat satana comunista – interviu cu Pr. Ionel Adam Dumitru.

Cred că aceste interviuri reprezintă un bun început.

 

Print Friendly, PDF & Email
Acest articol a fost publicat în Personalitati și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.