Despre fenomenul de grupare și relevanță

Opinia majorității cercetătorilor, matematicieni și cunoscători ai limbii ebraice biblice, pun mare accent pe analiza statistică a codurilor pentru a calcula relevanța și fenomenul de grupare al cuvintelor codificate.

Pentru aceștia nu oricine este capabil să analizeze și să interpreteze codurile Bibliei. Aceată opinie este justificată pe de o parte din rațiuni de metodologie științifică, iar pe de altă parte din motive ideologice. Fără respectarea unei metode de cercetare statistică și lingvistică oricine ar putea pretinde că folosind codul poate justifica orice credință sau ideologie, sau chiar să pretindă că informațiile din cod se contrazic între ele. De aceea se impune a face o diferențiere între cuvintele codificate și interpretarea lor.
Faptul că ai identificat anumite cuvinte în cod nu spune mai mult decât că ele există acolo codificate, interpretarea lor, însă, trebuie făcută cu grijă și în spiritul tradiției biblice.

Gândiți-vă. Este ca și atunci când ai un text criptat și încerci să-l descifrezi. Scopul criptanalizei este a descoperi ce a transmis autorul criptogramei și nicidecum răstălmăcirea textului inițial. Același principiu se impune folosit și la descifrarea codurilor din textul Biblic. Urmărim să descoperim care este mesajul Autorului textului biblic și nicidecum aceea de a interpreta arbitrar cuvintele codificate.

Scepticii în general încearcă discreditarea fenomenului codurilor biblice eludând acest principiu de bază enunțat mai sus. Tactica lor a prins la mulți cititori care nu au cunoștințe minime de critografie și criptanaliză. O altă încercare a scepticilor a fost aceea de a lasa să se înțeleagă că toate codurile sunt formate din întâmplare ca urmare a hazardului. Adevărul este că o parte dintre cuvinte, mai ales cele scurte, pot fi din punct de vedere statistic, cu o apariție înțâmpătoare, dar este imposibil să afirmi și să susții, matematic și statistic, că toate codurile identificate până acum sunt rezultatul unor apariții întâmplătoare.

O altă proprietate a codurilor este cea de grupare. Din punct de vedere statistic, codurile ar trebui să apară într-un text oarecare distribuite uniform. Însă, cercetările arată că în textul biblic codurile au tendința de a se grupa după anumite semnificații.

Una dintre regulile folosite de cercetători este aceea de a se alege dinainte un grup de cuvinte legate printr-o anumită semnificație între ele și apoi se pornește căutarea lor în text. Cu alte cuvinte, citirea și interpretarea codurilor nu se face la întâmplare, adică să descoperi coduri la întâmplare și apoi să le interpretezi. Ar fi ca și când ai lua două cărți, ai amesteca cuvintele din prima propoziție tipărită în acestea și apoi ai încerca să descoperi sensul textului.

În încheiere, reamintim că un cod este cu atât mai relevant și semnificativ cu cât este mai lung, mai grupat, legat ca sens de alte coduri din grup, și mai în legătură cu textul de suprafață.

Print Friendly, PDF & Email
Acest articol a fost publicat în codul Bibliei și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.