Isaia 53 (III)

Am vorbit despre cuvintele ascunse în textul profetic de la Isaia 53, apoi de felul cum putem să le vedem cu proprii noștri ochi. În continuare vom arăta cum se face astăzi citirea acestor cuvinte ascunse vederii la citirea textului tipărit în mod clasic.

Vreme de secole ințelepții evei au căutat să decopere cuvintele ascunse în textul biblic. Au lucrat manual, numărând litera cu litera, sau au așezat textul într-o matrice cu 10, 20, sau 50 de coloane. Metoda cerea timp și un efort imens. Acesta este motivul pentru care codurile sau cuvintele ELS ascunse în textul biblic nu au putut fi explorate eficient. Abia în secolul XX cercetarea a fost reluată folosind tehnica de calcul. În urma cu trei decenii câțiva cercetători din Israel au început să introducă Vechiul Testament într-o baza de date și sa creeze un soft pentru analiza textului. De atunci analiza textului biblic a devenit posibilă pentru orice cercetător interesat de studiul biblic. Cu ajutorul acestor aplicații se pot identifica sute de mii de cuvinte ascunse. Munca cercetătorului este aceea de a descoperi grupurile de cuvinte semnificative, care au legătură între ele sau care sunt în corelație cu textul în care apar.

Nu are rost să descriem procedura software de căutare și identificare a cuvintelor. Important este să ne concentrăm asupra rezultatelor.
Softul identifică cuvântul sau cuvintele căutate, indicând poziția fiecărei litere și pasul de citire, precum și anumite calcule statistice. De asemenea se poate genera, vizualiza și lista matricea în care apar aceste cuvinte.

Mai jos prezentăm o diagramă cu poziția cuvintele ascunse și identificate în Isaia 52, 53.

Diagrama cuvintelor codificate in Isaia 53

Diagrama cuvintelor codificate in Isaia 53

Diagrama cuvintelor codificate in Isaia 53 - continuare

Diagrama cuvintelor codificate in Isaia 53 – continuare

După cum putem observa majoritatea cuvintelor sunt ascunse în versetele 7 – 11.
Poate crede cineva că apariția acestor cuvinte grupate, legate între ele și cu mesajul din textul profetic, este întâmplătoare? Din punct de vedere statistic apariția lor nu poate fi rezultatul întâmplării.

(va urma)

Print Friendly, PDF & Email
Acest articol a fost publicat în Articole, codul Bibliei, Matrici și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la Isaia 53 (III)

  1. AService spune:

    Apreciez talentul tau de prezenta intr-un mod placut informatiile

  2. Cabinet spune:

    Trebuie sa recunosc ca ai un website bine facut si informatii utile, si nu e vorba doar de articolul de fata.

  3. Tractari spune:

    M-am uitat pe site si constat ca este unul de buna calitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.