Să postim împreună acest post, numai cu apă. Ziua 4

ora 09.48
Bun găsit tuturor. Astăzi sunt în a patra zi de post numai cu apă. Astă noapte m-am culcat pe la ora 01.00 și m-am sculat pe la ora 08.30. Ieri am băut 4,2 litri de apă, iar astăzi, până la această oră, am băut 1,4 litri de apă. Mă simt excelent. În timpul postului numai cu apă este foarte importantă cantitatea de apă consumată. Din experiența căpătată până acum, am observat că pentru a-mi reface complet energia am nevoie de minim 3 litri de apă consumată. Până ajung să consum această cantitate, energia este scăzută. Te simți ca atunci când ești obosit. Cantitatea de apă este proporțională cu greutatea corpului. Necesarul este cam de 30 mililitri/kg corp. De exemplu, la o greutate de 100 kg ai nevoie de 3 litri de apă, iar la 75 kg necesarul este de cca 2,3 litri. Este un calcul orientativ, deoarece depinde și de alți factori, cu ar fi: viteza de detoxifiere, de nivelul de deshidratare și alții. În această dimineață, greutatea este de 99 kg.

Astă noapte, înainte de a mă culca am citit din Noul Testament de la Matei capitolele 14-17. În timpul lecturii am comparat traducera din română cu textul grecesc.
La Matei 12, 39 citim: „neam viclean și desfrânat, iar
la Matei 16,4 citim: „neam viclean și adulter.
Cuvântul grecesc μοιχαλις este tradus, în Matei 12, 39, prin „desfrânat”, iar în Matei 16, 4 prin „adulter”. Cuvântul se referă la adulter. Conform Concordanței Noului Testament, cuvântului μοιχαλις , în latină îi corespunde „adultera”.

În Matei 16, 6 citim: „feriți-vă de aluatul fariseilor și saducheilor”. Aici cuvântul ζυμης este tradus prin aluat, însă traducerea corectă este drojdie, plămădeală, maia. Mântuitorul vrei să le spună ucenicilor că așa cum drojdia acționează asupra făinii, tot așa acționează și învățătura fariseilor și saducheilor asupra minții ascultătorilor.

ora 12.33
Aseară oamenii s-au speriat degeaba că se scumpește benzina, și au stat la cozi imense, cu butoaie și canistre, să ia carburanți. Asta face panica! Nu are nici un rost să te panichezi. Este bine să fii prevăzător tot timpul, dar nu panicat. Nu proviziile ne salvează în vremuri de schimbare, ci schimbarea mentalității, a felului de a gândi, cu alte cuvinte pocăința. Prevederea te poate salva pe termen scurt, dar pe termen lung te salvează doar schimbarea felului de a gândi și a comportamentului. Oricum, prețurile vor creștte mereu câte puțin. Ce să facem, să adunăm depozite de frica scumpirilor?

Este bine când pleci pe munte să ai la tine o lanternă. Te poate ajuta, în cazul în care te prinde noaptea în pădure. Dar dacă vrei să pretreci o perioadă mai lungă în pădure, într-o expediție de mai multe zile, nu te mai ajută o simplă lanternă. Tot așa, și în cazul scumpirilor care vor veni, mai devreme sau mai târziu. Nu are rost să intri în panică și să acționezi sub impulsul de moment al știrilor. Este bine să te pregătești din timp. De pildă, dacă pleci la un drum mai lung, să ai rezervorul plin și eventual o canistră de rezervă, ca să nu rămâi izolat undeva pe câmp, sau într-o zonă nepopulată, unde nu poți apela la ajutor. Nu este deloc plăcut să rămâi în pană! La fel și în cazul alimentelor. Nu are rost să intri în panică, din cauza știrilor alarmiste, ci important este să gândești din timp cum este mai bine să te pregătești. Nu strică niciodată să ai în cămară ceva alimente pe care să pui mâna la nevoie. În cazul unei pene de curent sau a internetului, s-ar putea ca magazinele să fie închise. Este posibil să se oprească apa pentru o zi, două, sau mai multe. Ce faci? Cauți apă în al doisprezecelea ceas? Cel mai bine este să ai totdeauna în casă câteva bidoane de apă. La fel când pleci la un drum mai lung este bine să ai în mașină apă.

Ideea este că prevederea ne ferește de panică. Să ne amintim de proverbul care spune că „omul gospodar își face vara sanie și iarna căruță”. Despre asta este vorba.

Nu aș vrea să vă plictisesc cu asemenea povești, însă cred că nu ar strica ca fiecare să învețe câte ceva reguli de supraviețuire. Și nu mă refer numai la supravețuirea în sălbăticie, ci mai ales la supraviețuirea urbană. Acestea este un subiect care chiar ar merita dezvoltat. Interesant! Iată un subiect cu care aș putea veni în ajutorul oamenilor: „Reguli de supravețuire în mediul urban”. Ar fi un curs interesant. Cel mai plăcut lucru este acela că învățând pe alții, te înveți și pe tine. Devii și tu mai bun.

Până la această oră am băut 2,5 litri de apă și mă simt excelent. Afară ninge și este destul de rece, dar voi ieși să fac un pic de mișcare.

ora 17.55
Până la această oră am băut doar 3 litri de apă. Între timp am făcut o pauză și am fost la un coleg care m-a invitat să-i dau o consultanță privind sistemul de panouri fotovoltaice pe care l-a instalat. M-am întors cam acum o oră. Am vizionat un material cu Robin Sharma, intitulat „Saltul de la victimă la erou”. Mi-a plăcut. Am avut ce învăța. Însă timpul a trecut foarte repede. Este o serie de 4 clipuri video.

ora 23.12
Ce repede a trecut ziua! Astăzi nu am avut timp de odihnă și nici nu am avut nevoie. Toată ziua m-am simțit excelent. Până la această oră am băut 4,2 litri de apă, însă mă voi apropia de 5 litri până la miezul nopții. Am continuat cu vizionarea unui curs despre Cum să faci un website sau un blog fără să ai cunoștințe tehnice. Am vizionat o parte din el, iar restul voi viziona mâine.

De la ora 20.00 am continuat lucru la cartea de contabilitate. Am terminat de corectat materialul redactat până acum, iar de mâine mă apuc de redactarea lecțiilor care au rămas. Voi începe cu redactarea planului pentru fiecare lecție. Am lucrat până la ora 22.45. Până mă voi culca voi citi din Noul Testament, pe lângă canonul de rugăciune.

În aceste zile consumul de apă a fost următorul:
ziua 1: 3,6 litri;
ziua 2: 3,2 litri;
ziua 3: 4,2 litri;
ziua 4: 4,8 litri.

Suntem în prima săptămână din postul mare, și vă invit să încercați mâine să postiți numai cu apă. Încercați! La urma urmei este o chestiune de voință.
Pe mâine! Post ușor și sănătate!

Print Friendly, PDF & Email
Acest articol a fost publicat în Articole, Postul cu apa și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Să postim împreună acest post, numai cu apă. Ziua 4

 1. Teodosia spune:

  Blagosloviti parinte,
  Mă numesc m Teodosia si sunt de la Paltin. Sunt eu in a 5-a zi de post cu apă. Mi-e bine până acum. As vrea sa stiu dacă mai aveti cartea Codul Bibliei? Tocmai am citit Civilizatii străvechi, care mi-a răspuns la niște întrebări care mă frământau de ceva vreme. Iertati m T

  • Teodosie Paraschiv spune:

   Doamne ajuta si post usor in continuare.
   Da, mai am cartea “Codul Bibliei”. Sa va trimit un exemplar?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *