Am arătat în articolul precedent că autorul Bibliei nu poate fi omul, întrucât complexitatea designului matematic a textului depășește puterea inteligenței umane. Nici astăzi omul nu este în stare să creeze un text la fel de complex precum cel al Bibliei, chiar de s-ar folosi de puterea de calcul a tuturor calculatoarelor existente la ora actuală în lume.
Critica negativă și raționalistă neagă în totalitate ideea că Biblia ar fi un text inspirat. Atitudinea aceasta nu trebuie să ne mire atâta vreme cât știm că aceeași critici neagă existența lui Dumnezeu. Pentru ei dacă Dumnezeu nu există, atunci nici Biblia nu poate fi un text inspirat. Există mai multe teorii privind inspirația, pornind de la cele care resping total inspirația divină până la cele care acceptă inspirația verbală. În aceste condiții ne întrebăm, cine are dreptate?
Tradiția ebraică transmite credința că Tora, sau Pentateuhul, a fost transmis lui Moise literă cu literă, ca un șir neîntrerupt de litere. Apoi Moise a fost învățat să despartă acest șir de litere în cuvinte și propoziții. Credința învățaților evrei cât și a părinților și scriitorilor Bisericii este aceea că „toată Scriptura este inspirată de Dumnezeu”. Biblia este atacată de criticii negativiști și în mediile academice ce peste 150 de ani. Generația de astăzi se poate întreba, pe bună dreptate, care este adevărul? Ce știm despre textul biblic? Este el inspirat sau nu?
Pentru cei care nu cred în Dumnezeu, este simplu. Dacă Dumnezeu nu există, atunci nici inspirație nu există. Însă pentru cei care cred în existența lui Dumnezeu, textul biblic este inspirat. Dar în ce măsură, în ce mod? Aici părerile sunt împărțite.
Până acum două decenii era dificil să precizezi cu argumente științifice gradul și forma inspirației divine a textului biblic. Acum, însă, dacă luăm în considerare existența codului din Biblie lucrurile sunt mult mai limpezi pentru orice persoană interesată să cunoască adevărul.
Fenomenul codurilor din Biblie, așa cum este numit el de cercetători, demonstrează fără putință de tăgadă că textul Torei este inspirat literă cu literă. Învățații evrei au susținut dintotdeauna că Tora este dictată de Dumnezeu lui Moise literă cu literă. Validarea codului din punct de vedere matematic și statistic vine doar să confirme această credință.
Cu toate că părerile teologilor creștini sunt împărțite, codul Bibliei vine să lămurească această problemă.
Nu va fi ușor pentru teologi să accepte că Tora este inspirată de Dumnezeu literă cu literă. Am amintit de Tora separat întrucât tradiția ebraică veche de mii de ani este confirmată de noile descoperiri.
Cercetătorii creștini au scos în evidență faptul că designul matematic al codurilor poate fi descoperit și în celelalte cărți ale Vechiului Testament. Ca urmare a acestor descoperiri putem afirma că întreg Vechiul Testament este inspirat de Dumnezeu într-un mod extrem de precis. Sigur, cercetările sunt încă la început. Cu toate acestea descoperirile de până acum dovedesc existența codurilor și în afara Torei, în cârțile profeților și în Psalmi.
În concluzie, codurile Bibliei sunt un argument matematic și statistic în favoarea inspirației verbale a textului biblic. Un text scris cu alte cuvinte și în altă ordine ar anula fenomenul codurilor.