Despre legătura dintre Biblie și Kabbalah

M-am gândit că ar fi interesant să tratez acest subiect și să lămuresc un pic legătura dintre codurile Bibliei și Kabbalah. Majoriatea creștinilor pornesc de la premisa că știința Kabbalah nu este compatibilă cu credința creștină, și de aici trag concluzia că orice legătură cu Kabbalah nu este compatibilă cu cercetarea creștină. O asemenea opinie mi se pare simplistă și superficială și nu reflectă întru totul realitatea.

Observăm că Biblia este obiect de studiu și temei al credinței atât pentru evrei cât și pentru creștini. Observăm, de asemenea, că Biblie (Vechiul testament) este obiect de studiu pentru evrei pentru Kabbalah și al sectelor gnostice. Dacă aplicăm strict raționamentul de mai sus ar însemna ca noi creștinii să respingem Vechiul Testament pe motiv că acesta este obiect de studiu al evreilor, kabbaliștilor și gnosticilor.

Același lucru îl putem afirma acum și despre codurile Bibliei. Opinia multor teologi creștini față de codurile Bibliei este una de respingere, pe motivul că studiul codurilor Bibliei este preocuparea kabbaliștilor. Pe parcursul cercetării acestui subiect am întâlnit multe articole, scrise de creștini, în care argumentau opinia lor de respingere a codurilor Bibliei pe motiv că nu ar fi compatibile cu credința creștină, și că ar fi o lucrare kabbalistă. Aceeași opinie am găsit-o și între teologii ortodocși români și între preoți. Sigur, există și excepții. Când le explici oamenilor ce sunt aceste coduri, le acceptă cu ușurință. Mai deschiși către acest subiect sunt oamenii fără studii teologice, decât preoții și teologii.

În timpul cercetării m-am întrebat mereu: „Este compatibilă cercetarea mea cu credința creștină?”

În urma cercetării de până acum am constatat că aceste coduri, ca „secvențe de litere echidistante” sunt reale, parte din textul biblic. Ele nu presupun nici o interpretare, ci doar simpla lor citire. Kabbalah este mult mai mult decât citirea „secvențelor de litere echidistante”. Ea este o întreagă sțiință care explică relația dintre Creator și creatură ca o înlănțuire de cauze și efecte. Kabbalah nu se rezumă la citirea unor secvențe de litere echidistante; ea folosește mult mai multe metode de citire și interpretare a cuvintelor, pentru a explica legile universului și legătura dintre Creator și creatură.

Kabbalah nu poate fi înțeleasă din exterior așa cum nici spiritualitatea ortodoxă, isihasmul și „vedere lui Dumnezeu” nu pot fi înțelese din afara creștinismului și a ortodoxiei în mod special. Noi, ortodocșii, vorbim despre vederea lui Dumnezeu pe care nici măcar creștinii catolici nu o pot înțelege. Tot așa Kabbalah nu poate fi înțeleasă fără a fi studiată. În decursul timpului au existat kabbaliști evrei, dar și creștini sau adepți ai ocultismului și hermetismului. Și fiecare a interpretat Kabbalah și Biblia în felul lor. Unele sectele gnostice considerau pe Dumnezeul Vechiului Testament un Dumnezeu rău, iar pe cel al Noului Testament unul bun. Acceptau părți din Noul Testament alături de alte cărți apocrife și respingeau Vechiul Testament. Până astăzi adepții ideilor gnostice acuză Biserică că ar fi schimbat textul biblic, însă aceștia nu cunosc nici istoria creștinismului și nici istoria biblică.

În concluzie, dacă acceptăm textul biblic atunci implicit acceptăm și codul Bibliei înclus în acest text. Rețineți. Nu este vorba de o interpretare a textului, ci doar de citirea lui. Cuvintele codificate în textul biblic sub forma secvențelor de litere echidistante nu reprezintă o interpretare a textului ci un mod de citire. Kabbalah nu se rezumă doar la citirea codurilor, ci le și interpretează. Ocultismul merge și mai departe încercând manipularea textului.

Am menționat de mai multe ori de ce este importantă studirea codului Bibliei. Codul Bibliei este cel mai puternic argument matematic care spulberă toată critica negativistă.

Codul Bibliei este semnătura lui Dumnezeu prezentă în textul biblic.

Print Friendly, PDF & Email
Acest articol a fost publicat în Articole, codul Bibliei și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.