Cine a fost Ivan Panin?

În cele ce urmează mi-am propus să prezint câteva repere biografice despre personalitatea lui Ivan Panin, cel care a descoperit și făcut publice structurile numerice din Vechiul Testament și Noul Testament. Este regretabil faptul că în învățământul teologie ortodox românesc personalitatea acestui mare cercetător al textului biblic este ignorată. Nu a fost teolog, însă a fost un bun lingvist și cunoscător al limbilor greacă și ebraică.

Ivan Nikolayevich Panin (12 decembrie 1855 – 30 octombrie 1942) s-a născut în Rusia la 12 decembrie 1855. Ca tânăr a fost un nihilist activ și a participat la un complot împotriva țarului și a guvernului său. El a fost exilat și după ce a petrecut câțiva ani studiind în Germania (1874-1877), la vârsta de 22 de ani a ajuns în Statele Unite și a intrat în Universitatea Harvard. În această perioadă învață greaca și ebraica și în 1882 obține un Master în critică literară.

După absolvire în 1890, Ivan Panin se va converti de la agnosticism la creștinism. În Statele Unite a devenit lector remarcabil în domeniul criticii literare. Panin era cunoscut ca un agnostic ferm convins, atât de bine cunoscut încât atunci când a renunțat la agnosticism și s-a convertit la credința creștină, ziarele purtau titluri despre conversația sa. De asemenea, el a fost un geniu al matematicii.

Atenția i-a fost atrasă de primul verset din Evanghelia după Ioan, în care articolul este folosit înainte de „Dumnezeu“, într-un caz, și lipsește în următorul: „La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul”. A început să examineze textul pentru a vedea dacă există un model de bază care contribuie la această particularitate. Făcând liste paralele de versete cu și fără articol, a descoperit că există un întreg sistem de relații matematice care stau la baza textului. Acest lucru a condus la convertirea lui la creștinism, după cum o atestă prin articolul său dinn 1891 despre structura matematică a Bibliei, intitulat „O dovadă a inspirației verbale a Scripturii”.

Până la moartea sa, în 1942, Ivan Panin a lucrat la descoperirea modelelor numerice în textul ebraic al Vechiului Testament și în cel grecesc al Noului Testament, de multe ori în detrimentul sănătății sale. Concluzia la care a ajuns a fost aceea că, dacă aceste modele au fost implementate în mod intenționat de către om, ar trebui să presupunem colaborarea tuturor scriitorilor Bibliei de-a lungul anilor, în plus ar însemna că fiecare dintre ei să fi fost un matematician de prin rang.

În 1899, Panin îi provoacă pe cititorii ziarului New York Sun să caute să contrazică cu argumente teza sa privind structurile numerice din textul biblic și originea divină a acestuia.

Pe baza propriei ediții a textului grecesc, Panin traduce Noul Testament în engleză (New Haven, CT, 1914). În 1935 apare a doua ediție revizuită.

Până la moartea sa, în 1942, și-a dedicat peste 50 de ani pentru explorarea cu migală a structurilor numerice din textul biblic, generând peste 43.000 de pagini manuscris despre această analiză. Doar o mică parte din rodul acestei munci a fost publicată până astăzi.

Asemenea descoperiri nu puteau să nu nască și critici vehemente, mai ales dacă ținem seamă în acea vreme era la modă critica negativă a textului biblic. Criticii operei sale se îndoiesc de valoarea unora dintre constatările sale și încearcă să respingă modele numerice mai evidente considerându-le apariții aleatoare. Afirmațiile lui Panin conform cărora existența unor astfel de anomalii statistice este o dovadă de inspirație divină, sunt încă larg dezbătute de criticii operei sale, dar până în prezent nu a fost făcută nici o analiză statistică aprofundată care să contrazică afirmațiile sale.

Analizând textul critic al ediției lui Westcott și Hort a Noului Testament, Panin a s-a simțit obligat să scrie propriul său text critic. Această lucrare, Noul Testament în limba greacă originală, publicat în anul 1934, susține că prin tehnicile sale a reconstruit versiunea originală a textului.

Pentru unii această afirmație poate părea gratuită, însă dacă ne gândim la tehnicile actuale de reconstituire a unor imagini alterate sau ștrerse, sau refacerea integrității unui fișier digital, ne dăm seama că intuiția lui Panin a fost genială. El a folosit tehnicile structurilor numerice pentru restaurarea textului original. Exact așa cum în ziua de astăzi se folosesc algoritmi matematici sofisticați pentru restaurarea de date.

O altă critică este aceea că aceleași tipuri de modele numerice ar putea fi găsite în orice text, totuși metodele folosite pentru demonstrațiile ocazionale de această natură nu au adâncimea necesară pentru a trage concluzii care să susțină această obiecție.

Unul dntre susținătorii activității lui Panin este Chuck Missler, autorul cărții Cosmic Code. Hidden Massage from The edge Eternity [Codul cosmic. Mesaj ascuns de la marginea Eternității].

Lucrări publicate:

1881: The Revolutionary Movement in Russia
1889: Lectures on Russian Literature
1891: The Structure of the Bible: A Proof of the Verbal Inspiration of Scripture
1899: (Letter to the New York Sun) Inspiration of the Scriptures Scientifically Demonstrated
1899: Thoughts
1903: Aphorisms
1914: The New Testament from the Greek Text as Established by Bible Numerics. New Haven: Bible Numerics Co.
1918: The Writings of Ivan Panin
1923: Bible Chronology
1928: Verbal Inspiration of the Bible Scientifically Demonstrated
1934: The Shorter Works of Ivan Panin
1934 New Testament in the Original Greek. The Text Established By Means of Bible Numerics
1943: Power of the Name
Bible Numerics
The Last Twelve Verses Of Mark
A Holy Challenge For Today – On Revision of the New Testament Text
Verbal Inspiration Of The Bible Scientifically Demonstrated
The Inspiration Of The Scriptures Scientifically Demonstrated
The Inspiration Of The Hebrew Scriptures Scientifically Demonstrated
The Gospel And The Kingdom – What About Dispensationalism?
Once In Grace, Always In Grace? – A Review of First Principles

Din informațiile pe care le-am găsit pe internet se pare că un domn pe nume John W. Irwin, Ontario, Canada, (81 Bayview Ridge, Willowdale, Ontario, Canada M2L 1E3) are în posesia sa manuscrisul ce conține munca de o viață a lui Panin. Tatăl acestuia a fost un bun prieten al lui Ivan Panin și în timpul celui de-al doilea război mondial însoțit sicriul lui Panin pe un tren spre Grafton, Massachusetts, unde a fost înmormântat. [http://www.cuttingedge.org/sp/p145.htm].

În total, Panin a acumulat peste patruzeci de mii de pagini de calcule detaliate care acoperă cea mai mare parte a textului Bibliei. Aceste modele matematice incredibile nu se limitează la numărul șapte. Există numeroase alte modele. Aceste modele uimitoare apar în vocabular, forme gramaticale, părți ale discursului și forme particulare de cuvinte. Ele apar în întregul text al Bibliei care conține 31.173 de versete. Când iei în considerare detaliile uimitoare ale acestui fenomen matematic, îți dai seama că schimbarea unei singure litere sau cuvinte în limbile originale, ebraică sau greacă, ar distruge modelul. Acum putem înțelege de ce Domnul nostru Iisus Hristos a spus că cea mai mică literă și semnul gramatical din Scripturi a fost fixat de mâna lui Dumnezeu: „Căci adevărat zic vouă: Înainte de a trece cerul și pământul, o iotă sau o cirtă din Lege nu va trece, până ce se vor face toate.” (Matei 5:18).

Panin afirmă că legile probabilității sunt depășite de miliarde de ori atunci când încercăm și considerăm autoritatea Bibliei ca o lucrare pur umană. El a spus odată: „Dacă logica umană merită ceva, suntem pur și simplu îndrumați la concluzia că, – dacă faptele pe care le-am prezentat sunt adevărate -, omul nu ar fi făcut niciodată acest lucru”, adică să compună textul biblic.

„Trebuie să presupunem că o putere mai înaltă decât omul a călăuzit scriitorii în așa fel, fie că au știut sau nu, să facă această lucrare, și că Marele Dumnezeu i-a inspirat să o facă”.

Biblia însăși afirmă clar că este cuvântul viu inspirat de Dumnezeu literal. Cuvintele „Așa zice Domnul” și „Dumnezeu a spus” apar mai mult de 2500 de ori pe parcursul Sf. Scripturi.

În II Timotei 3,16 afirmă: „Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu”. Apoi, în II Petru 1, 20-21 se afirmă clar: „Nici o proorocie a Scripturii nu se tâlcuiește după socotința fiecăruia; pentru că niciodată proorocia nu s-a făcut din voia omului, ci oamenii cei sfinți ai lui Dumnezeu au grăit, purtați fiind de Duhul Sfânt”.

Sper ca aceste informații să trezească interesul teologilor noștri specializați pe studiul biblic și să-i scoată din amorțeala și comoditatea de a rămâne în zona de confort intelectual, impusă de dogmele sistemului de învățământ instituționalizat.

Vă doresc tuturor un an nou binecuvântat și luminat!

Print Friendly, PDF & Email
Acest articol a fost publicat în Design numeric, Inspiratie, Studiu biblic și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Cine a fost Ivan Panin?

  1. Constantin spune:

    Intradevar Ivan Panin a fost un mare cercetator al Sfintelor Scripturi – al Bibliei . ” Biblia Panin” aparuta in 1934 , atunci cand nu se inventase ceia ce noi numim azi – calculator ” , si inainte de a se fi nascut Eliyahu Rips !!! – Comparand personalitatea sa cu a marelui savant Isaac Newton , care de asemeni a studiat Biblia inainte de ” era calculatoarelor ” , Ivan Panin a fost si un mare vizionar , un mare matematician , o minte sclipitoare , care nu putea finaliza opera sa doar cu abacul ! Pacat ca teologii nostri nu au auzit macar de aceasta ! Chiar ma intreb oare cand ?? Vineri 11 ianuarie , sarbatorim pe Sf. Cuv. Teodosie . Va urez P.C.Parinte Sanatate si Mantuire de la Bunul Dumnezeu ! Astept cu nerabdare studiul privind Simbolurile Credintei ( Apostolic si Niceo-Constantinopolitan )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.