Care este povestea codurilor Bibliei? (II)

Povestea codurilor este la fel de veche ca și Tora. Ea începe în urmă cu 3500, de pe vremea lui Moise. O veche tradiție rabinică spune că Dumnezeu a dictat lui Moise Tora literă cu literă, ca un șir fără spații. Apoi l-a învățat cum să citească cuvintele și propozițiile. Pe această tradiție se bazează regulile stricte după care Tora este copiată. Până astăzi Tora este copiată de mână pe pergament (piele de vițel), scrisă cu pana și cu cerneală obținută din culori naturale. Materialele sintetice nu sunt permise. Fiecare copie, înainte de a fi introdusă în uzul cultic, este verificată. Orice greșeală face ca respectiva copie să nu poată fi folosită.

Tora a fost văzută de evrei ca o hartă a întregii existențe prin spațiu și timp. Un rabin faimos, Eliyahu ben Solomon, cunoscut sub numele de Vilna Gaon, a învățat pe ucenicii săi că Dumnezeu a ascuns o mare cantitate de informații secrete codificate în literele Torei. El zice așa:

„Tot ce a fost, este și va fi până la sfârșitul timpului se află în Tora, de la primul până la ultimul cuvânt. Și asta nu la modul general; sunt incluse detalii despre fiecare persoană în parte, detalii dintre cele mai minuțioase despre tot ce i s-a întâmpat din ziua în care s-a născut și până când a murit; la fel este și cu fiecare animal în parte, cu fiecare vietate în parte” (Vilna Gaon, Introducere la Sefira Ditzniut).

Această tradiția a fost popularizată și adusă la cunoștința publicului larg în urmă cu 20 de ani, prin intermediul cărților lui Michael Dorosnin (Codul Bibliei I, II, III). De atunci au început și controversele pe tema codurilor Bibliei. Controversele au căpătat diverse forme, atât între credincioși ș necredincioși, cât și între evrei și creștini.

De ce atâtea controverse, și care este adevărul? Pentru că miza acestor coduri este foarte mare. Ele nu pot fi trecute cu vederea de nici o parte. Fiecare parte le privește din perspectiva propriilor credințe. Pe de o parte, ateii și lumea academică nu vor accepta niciodată existența și originea divină a acestor coduri. Ar însemna să renunțe la însăși paradigma pe care se fundamentează știința și spiritul raționalist, aceea că Dumnezeu nu există. Apoi, pe de altă parte, evreii consideră doar Tora inspirată de Dumnezeu literă cu literă, pe când cercetătorii creștini considă toate cărțile Vechiului Testament inspirate de Dumnezeu și purtătoare de coduri.

Deși subiectul codurilor Bibliei este extrem de interesant și important pentru credința fiecăruia dintre noi, mulți oameni care aud de existența lor aleg să ignore subiectul și să declare că nu există nici un cod al Bibliei.

„Singurul bine este cunoașterea, singurul rău este ignoranța”
– Socrate.

Dintre aceștia majoritatea nu a ținut în mână vreodată o Biblie în limba ebraică, și cu atât mai mult să citească în ea. Și cu toate acestea declară,siguri pe ei, că Biblia nu conține nici un fel de coduri.

Celor sceptici le pot spune din propria mea experiență și cercetare pe textul ebraic că codurile Biliei există. Sunt acolo în textul biblic de când au fost scrise respectivele cărți. Mai mult aceste coduri pot fi văzute de oricine este interesat, și pot fi verificate.

Vă recomand să citiți cartea Codul Bibliei. Semnătura lui Dumnezeu.

Print Friendly, PDF & Email
Acest articol a fost publicat în Articole, codul Bibliei și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.