Codul original
Voi încerca să prezint în cele ce urmează, cât mai pe înțeles, ce este acest cod și cum poate fi înțeles. Aveți nevoie de o minte deschisă, pentru a putea înțelege frumusețea textului biblic. Acest articol va fi unul de pregătire și de introducere în subiect. Am gândit această introducere ca o serie de pași simpli. Așadar, pentru a înțelege subiectul va trebui să urmați acești pași unul după altul.
Pasul 1. Codul
Cum știți, în limbile moderne comunicăm verbal și în scris folosind litere și cifre, cu ajutorul cărora formăm cuvinte și numere. Cifrele pe care le folosim sunt: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0, și se numesc cifre arabe. Demn de reținut este faptul că în antichitate, în limbile vechi, nu existau simboluri separate pentru cifre și numere, ci în acest scop erau folosite literele. Așa este cazul în limbile latină, greacă și ebraică.
În latină avem: I = 1, V = 5, X = 10, L = 50, C = 100, D = 500, M = 1000
În greacă și ebraică avem următoarea corespondență.
Există și alte limbi vechi care folosesc același sistem.
Acest sistem de codificare este un fapt istoric dovedit. Mai mult, este și standardizat. Cu alte cuvinte, aceste sisteme de codificare folosite mii de ani nu sunt arbitrare, inventate de noi acum. Ele sunt fixate în piatră și documente de mii de ani. Același lucru este valabil și pentru alfabetul chirilic. În chirilică pentru reprezentarea cifrelor și numerelor erau folosite litere.
Și astăzi, dacă deschidem Biblia ebraică vom vedea că pentru capitole și versete sunt folosite litere în loc de cifre.
Rabinii cred de mii de ani că există o semnificație dumnezeiască și spirituală ascumsă în valorile numerice din Biblie. Termenul folosit pentru descrierea acestui sistem numeric este gematria.
Structura alfabetelor ebraic și grecesc lucrează cu sistemul zecimal. Dacă privim cu atenție aceste alfabete vom descoperi că primele 10 litere din aceste alfabete sunt folosite pentru cifrele de la 1 la 10. Al doilea grup de litere sunt folosite pentru numerele de la 10 la 100, din 10 în 10, iar al treilea grup pentru numerele de la 100 la 400 în ebraică și de la 100 la 800 în greacă.
Toate acestea au fost așezate într-un mod sistematic, încă de la începutul formării acestor alfabete. Valorile numerice nu sunt puse la întâmplare, ci urmează au aranjament foarte precis.
Am amintit mai sus de gematria. Pentru mulți gematria este sinonimă cu kabbalah. Diferența dintre gematria și kabbalah este la fel de mare ca cea dintre aritmetică și arhitectură. Cum nu poți pune semnul egal între aritmetică și arhitectură, tot așa nu poți pune semnul egal între gematria și kabbalah.
În concluzie, atribuirea de valori literelor este la fel de veche ca și alfabetele respective. Nu este o atribuire întâmplătoare. Sistemul a fost folosit mii de ani. Așadar, ceea ce facem noi nu este ceva nou sau ieșit din comun.
În articolul următor vom continua cu pasul 2.