Începem cu o scurtă recapitulare. Cartea lui Enoh ne dezvăluie rădăcinile ocultismului, care sunt puse în legătură cu acele ființe cerești, extraterestre, care în vremurile dinaintea potopului au descoperit oamenilor taine cerești și i-au învățat să le folosească unii împotriva altora.
Poate vă întrebați, de ce este așa de important subiectul acesta pentru noi?
Vă recomand să aveți răbdare până la sfârșitul acestei serii de articole.
Vă voi face o mărturisire. M-am întrebat de multe ori: de ce a trebuit să urmez calea pe care am urmat-o, sau de ce am fost atras să cercetez domenii diverse ale cunoașterii, pe care le voi aminti în cele ce urmează? Nici eu nu știu. Știu doar că așa s-a întâmplat.
Înainte de toate educația mea este una creștină ortodoxă. Am crescut într-o familie creștină ortodoxă practicantă, și am pus credința, primită de la părinții mei, mai presus de orice altceva. Le sunt profund recunoscător. Ei au avut înțelepciunea de a mă proteja și pregăti pentru viață și pentru confruntarea cu concepția evoluționismului ateu și materialist predată în școală. Mă pot considera un privilegiat pentru faptul că am avut acces la literatura de spiritualitate ortodoxă.
Așadar, nu știu de ce în loc să mă joc cu ceilalți copii de vârsta mea, sau să bat mingea, am ales să-mi petrec timpul cu cercetarea diferitelor domenii. Îmi amintesc că pe când erau în clasa a șasea am cumpărat și citit prima carte despre „Teoria relativității restrânse” a lui Einstein. Tot în acea vreme am citit prima carte de astronomie, deși în școală nu am învățat așa ceva. În anii următori aveam să aprofundez astronomia, fizica și chimia. În timpul liceului am continuat cu electronica și aeronautica. Privind în urmă mă minunez și eu de ce și cât am citit. Dar interesul meu pentru cercetare nu s-a oprit aici. Am copiat de mână harta cerului, și am studiat astroclimatul zilnic vreme de mai bine de 2 ani. Mi-am cumpărat revistă cu revistă întreaga colecție „Știință și tehnică”, pe care am studiat-o cu atenție. Nu se putea ca în acest context să ocolosc studiul fenomenului OZN. Am studiat despre acest subiect tot ce se găsea publicat la acea vreme în limba română. Așa am ajuns să aflu de existența unor civilizații străvechi legendare, despre construcțiile megalitice, și despre „zeii” pogorâți din cer. Îmi amintesc că am citit cartea lui Erich von Daniken, Amintiri despre viitor și Enigmele Terrei de Horia Matei, dar nu m-am împăcat cu interpretarea dată de autori.
Cum să împaci toate acestea cu credința creștină? Mă întrebam, unde sunt punctele de legătură? Cum să faci ca să împaci toate aceste informații?
Toate aceste lucruri se petreceau înainte de a împlini 20 de ani. Au mai trecut, cred, câțiva ani până am reușit să fac deosebirea dintre informație și interpretarea ei.
Aici este o cheie a cercetării. Informațiile le poți pune cap la cap și să creezi o imagine de ansamblu, în timp ce interpretările se pot contrazice și anula unele pe altele.
Concluziile pe care le voi expune în următoarele articole sunt rezultatul unei cercetări întreprinse pe parcursul a 40 de ani.
- Am lămurit cine sunt „fiii lui Dumnezeu” din cartea Facerea 6, 2.
- De asemenea, am descoperit care sunt rădăcinile ocultismului sub toate formele sale.
- Informațiile adunate și puse cap la cap par să arate că vechiul ocultism se ascunde sub masca științei și tehnicii actuale.
Să vedem în continuare cum s-au păstrat practicile și cunoștințele oculte până în zilele noastre.
Pentru aceasta ar trebui să studiem istoria ideilor și credințelor religioase, istoria curentelor și școlilor filosofice, istoria filosofiei oculte, gnosticismul, istoria societăților secrete și mișcărilor subversive, istoria științelor și nu în ultimul rând istoria lumii.
Informațiile de valoare sunt împrăștiate peste tot și acoperite cu munți de informații și, mai ales, interpretări fără valoare, fapt care cere din partea cercetătorului efort și tenacitate, răbdare și credință în acțiunea pe care o întreprinde. Este ca și cum ai încerca să rezolvi un puzzle imens fără să ai dinainte imaginea pe care trebuie să o obții. La început nu știi ce cauți și nici ce vei descoperi. Însă, cu cât cercetezi mai adânc cu atât începe să se contureze o direcție. Ca să ai succes trebuie să lași deoparte toate ideile preconcepute.
La sfârșitul articolului voi aminti câteva lucrări de referință care ne pot ajuta să intrezărim cursul istoriei așa cum a fost și direcția în care suntem îndreptați.
Ocultismul a fost practicat și promovat în cadrul religiilor păgâne, însă la acea vreme nu era ocult pentru că era la vedere. La începutul erei creștine s-a încercat integrarea creștinismului în cadru unui sistem de credințe de tranziție. Așa a apărut gnosticismul și odată cu el creștinismul ezoteric. În câteva secole gnosticismul a fost „învins”, adică scos din viața publică, după care acest sistem de credințe sincretist a continuat să subziste în subterane, devenind ocult, adică ascuns. Subzistă până astăzi atât prin societăți oculte cât și prin formele sale vizibile ce se pot regăsi peste tot, în sistemele filosofice, politice, științe și învățământ.
Putem spune că societatea modernă și post modernă este de formație gnostică. Omul contemporan este inițiat în gnosticism, chiar dacă nu este conștient de acest fapt. Iar în prezent, la începutul secolului XXI am intrat deja într-o nouă eră post-creștină, neopăgână.
Bibliografie selectivă
- ALEXANDRIAN, Istoria filosofiei oculte, Editura Humanitas, București, 1994
- BALCA, Nicolae, Istoria filosofiei antice, EIBMBOR, București, 1982.
- BERDIAEV, Nikolai, Sensul creației, Editura Humanitas, București, 1992.
- BERTHELOT, Marcellin, Originile Alchimiei, Editura Herald, București, 2012.
- CULIANU, Ioan Petru, Arborele gnozei, ediția a doua, Editura Polirom, Iași, 2012.
- ELIADE, Mircea, Istoria credințelor și ideilor religioase, Univers Enciclopedic, București, 2000.
- GILSON, Etienne, Filosofia în evul mediu. De la începuturile patristice până la sfârșitul secolului al XIV-lea, Editura Humanitas, București, 1995.
- JONAS, Hans, The Gnostic Religion, ediția a treia, Beacon Press, Boston, 2001.
- LADY Queenborough, Occult Theocrasy, Los Angeles, California, 1933.
- PAPUS, Kabbala. Tradiția secretă a Occidentului, Editura Herald, București, 2016 .
- THORNDIKE, Lynn, Magia în istoria intelectuală a Europei, Editura Herald, București, 2011.
- WEBSTER, Nesta, Secret Societies and Subversive Movements, Londra, 1924.