Să postim împreună acest post, numai cu apă. Ziua 1

ora 09.43
Mi-am propus să postesc cu apă până la Paști, adică 48 de zile. Va fi cu 8 zile mai lung decât celelalte două care le-am ținut până acum, fiecare de câte 40 de zile. Va fi o experiență nouă.

Încep postul cu o greutate de 102,2 kg și probabil, până la sfârșitul postului, va scădea spre 82-83 kg. Important este să beau peste 3 litri de apă pe zi, pentru a evita stările de slăbiciune, până la atingerea acestei cantități. Mai dificil va fi în zilele de duminică când voi bea apă abia după ora 12.00. Acum la intrarea în post mă simt foarte bine.

Săptămâna trecută am mâncat foarte puțin, o dată pe zi, seara. Luni, marți și miercuri zacuscă, iar joi, vineri sâmbătă și duminică am mâncat borș, doar zeama. Este foarte important ca postul numai cu apă să fie început cu stomacul gol. Până la această oră am băut cca. 0,8 litri de apă.

Mi-am propus să țin un jurnal în această perioadă pe care intenționez să-l fac public, pentru folosul duhovnicesc al cititorilor. Îmi doresc ca tot mai mulți oameni să învețe să postească cu apă. Acest exercițiu îi va ajuta foarte mult atât în procesul de creștere duhovnicească, cât și pentru a trece mai ușor vremurile de mare schimbare pe care le trăim. Important este să unim acest post cu rugăciunea și faptele bune. În primul rând, să punem început bun vieții noastre prin pocăință, prin schimbarea vieții. Să ne amintim că viața aceasta este trecătoare, și ne-a fost dată ca timp de pregătire pentru viața cea veșnică. Să punem început vieții noastre prin iertare. Să iertăm tuturor toate, căci iertarea este baza vieții duhovnicești. Fără iertare nu există progres duhovnicesc.

Așa cum mi-am dorit, viața mea trece și ea printr-o schimbare. Acum am timp să dovedesc că voi pune în practică ceea ce am visat. A visa este mai mult decât a dori, în sensul de a-ți propune să faci ceva. A visa înseamnă să trăiești deja realitatea pe care ți-o dorești. Tot ce am visat să realizez când era copil, în timp, a devenit realitate. Este un fapt pe care l-am verificat de multe ori în viața mea.

Deși am multe proiecte în derulare, pe care mi-am propus să le definitivez până la începutul lunii august, am hotărât să pun accent mai mult pe viața duhovnicească. În primul rând pe rugăciune, apoi pe schimbarea mea lăuntrică. Singurul lucru pe care pot să-l schimb sunt eu, căci nu pot schimba nimic din afara mea decât în măsura în care mă schimb pe mine. Pacea pe care ne-o dorim fiecare din noi este rezultatul schimbării noastre lăuntrice.

Vă invit să parcurgem această cale împreună, calea schimbării noastre lăuntrice, calea devenirii noastre în Hristos. Unora nu le place cuvântul schimbare. Dar să nu uităm că dincolo de cuvinte se află realitatea pe care o trăm. Cuvintele sunt doar simboluri, sau semne prin care codificăm trăirile noastre și relația noastră cu exteriorul, cu realitatea obiectivă. Din acest motiv, înainte de a ne comunica trăirile noastre, se cuvin să definim termenii. Altfel va fi greu să ne înțelegem.

Adevărata înțelegere sau comunicare are loc atunci când pășim alături pe același drum. Căci una este să vezi, să auzi și să simți ce simte cel de lângă tine pe cale, și este alta să ți se vorbească despre ceea ce vede, aude și simte acea persoană. Experiența este cea mai bună comunicare. Înțelegi ce este postul doar dacă postești. Înțelegi ce este rugăciunea doar dacă te rogi. Înțelegi ce este smerenia doar dacă te smerești. Și, tot așa, înțelegi ce este iertarea doar după ce ierți tuturor toate. Doamne binecuvintează-mă să duc la bun sfârșit acest post pe care îl încep. Fie voia Ta!

ora 11.30
Am ieșit la o plimbare în natură. Este frig, chiar ger aș putea spune. Mă surprinde liniștea care mă înconjoară. Parcă de multă vreme nu am mai simțit așa ceva. Privesc în jur și totul pare nemișcat. Brazii falnici din jur par nemișcați din veșnicie. Privesc atent să observe cum fulgi mici, jucăuși, coboară lin spre pământ. Ascult. În depărtare se aude lătratul unui câine, iar din când în când ciripitul unor păsărele. În rest liniște deplină. Câtă liniște! O liniște care îți pătrunde în suflet și inimă. Asta este realitatea în care trăiesc! Ce frumos! Câtă pace și liniște! Doamne, slavă ție! Slavă Ție, că ne-ai așezat într-un colț de rai! Cât de multe daruri ne-a dat Dumnezeu! Cât de frumoasă este creația care ne înconjoară! Trăim într-un colț de rai. Ne bucurăm noi de acest lucru? Mai avem timp de așa ceva?

Gândurile îmi fug dintr-odată spre o altă realitate, spre o realitate fabricată cu ajutorul tehnologiei. Acum conștientizez faptul că atunci când omul se conectează la tehnologie, telefon, televiziune sau internet, este răpit din realitatea în care trăiește prezentul și este atras într-o altă realitate, creată artificial prin manipularea imaginilor și a sunetelor. Una imagitată de alții. O realitate sumbră, în care ceea ce vezi te tulbură, te înspăimântă și te înfurie. Ți se arată numai grăzăvii, sânge, suferință și nedreptate, în care auzi vaiete, gemete, îngrigorare. O realitate bântuită de conflicte armate, de pandemii, dezastre naturale, accidente și multă violență, în care viitorul este zugrăvit tot mai sumbru, cu crize energetice, alimentare, climatice și sociale. Cu alte cuvinte, un iad pe pământ. Când te conectezi la această tehnologie, sufletul îți este inundat de valuri, valuri de energie negativă. Asta reușește să facă tehnologia de care suntem atât de legați! Ne manipulează gândirea și sentimentele.

Mulți mă întreabă: „Oare ce va mai fi?” Le pot spune doar ceea ce se urmărește de către cei care conduc lumea din umbră. Dar ceea ce se urmărește nu-i tot una cu ceea ce va fi. Ceea ce se urmărește depinde de aceia, de creatorii Planului, însă ceea ce va fi depinde de noi, de atitudinea noastră. Când ne conectăm la tehnologie suntem scoși din realitatea în care trăim și introduși într-o falsă realitate, care inspiră frică și groază, neliniște și ne rupe de comuniunea cu Dumnezeu. Ne face să ne gândim la ziua de mâine, la ce va fi poimâne, la ce va fi la anul, ce vom mânca, ce vom bea și cu ce ne vom îmbrăca. Uităm să ne punem nădejdea în Dumnezeu. Uităm că mai important decât a ne îngrijra este a acționa, a face ceea ce trebuie să faci.

Scopul acestei manupulări, al acestui control asupra minții, este acela de a ne bloca mental, de a reacționa greșit sau deloc. Lucrurile se vor petrece nu așa cum au fost planificate, ci așa cum le trăim noi. Dacă crezi în ceea ce vezi și auzi la televizor atunci nu faci decât să te dai bătut. Adică să crezi că ceea ce vezi și auzi este implacabil și de neschimbat. Prin acest control asupra minții se dorește controlul omenirii. O mână de oameni nu pot controla lumea decât în măsura în care îi fac pe oameni să creadă în planurile lor. De aceea, este foarte important să ne păstrăm liniștea sufletească și să trăim mereu în prezent. Și pe cât putem să ne deconectăm de toată tehnologia. În primul rând, să nu mai privim la televizor. Televizorul este ca o groapă de gunoi. Întroduce în sufletul nostru numai gunoaie. Să nu ne mai lăsăm influențați de ceea ce vor să bage alții în sufletele și inimile noastre.

Privesc în jur și îmi dau seama că ne putem bucura de pace și liniște. Să dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care ni le-a dat, pentru aerul pe care îl respirăm, pentru apa pe care o bem, pentru pâinea pe care o mâncăm, pentru această creație minunată care ne înconjoară, pentru acest colț de rai. Doamne, slavă Ție! Slavă Ție pentru toate! Să nu ne lăsăm scoși din adevărata noastră realitate! Să ne gândim la aceste lucruri.

ora 12.58
Acum m-am întors de la o plimbare de 40 minute. A fost minunat.

Pe parcursul postului îmi voi deșfărura activitatea obișnuită, doar că voi pune mai mult accent pe rugăciune și admirarea naturii. În timpul postului este nevoie de mișcare, mai ales în aer liber, iar aici la munte este locul ideal. Admirarea naturii care te înconjoară îți dă prilejul să te conectezi cu prezentul pe care îl trăiești și să te bucuri de toate darurile pe care Dumnezeu ți le-a dat. Din păcate, sociatatea supertehnologizată, în care trăim, ne-a deconectat de creația lui Dumnezeu și ne-a transformat în prizonierii unui univers virtual. Și nu-i doar o metaforă. Să ne gândim la metaversul creat de Facebook, prin care se urmărește distrugerea umanului din om, prin trecerea omului într-o lume virtuală, controlată de inteligența artificială. Din acest punct de vedere, viitorul umanității s-ar putea să arate foarte sumbru, un univers în care oamenii vor deveni captivi într-o lume virtuală. Alegerea ne aparține!

ora 18.37
Între timp am urmărit un documentar de două ore intitulat „ONU și agenda ocultă”. Multe din informații le știam, dar cu această ocazie am aflat altele noi, care mi-au întărit bănuiala că în spatele ONU și a politicii pentru o nouă ordine mondială se află Lucifer, sau Satan, cu demonii lui. Ce m-a surprins este faptul că există suficiente informații publice și oficiale care să demonstreze acest fapt. Nu este nici o îndoială! Din păcate, puțină lume a auzit de aceste informații. O să vin cu mai multe detalii în zilele care urmează.

Până la această oră am băut 2,2 litri de apă. Mă simt excelent și am uitat de mâncare. Încă nu mi-am luat tensiunea arterială, dar o voi face în zilele care urmează. De asemenea, am făcut o pauză pentru mișcare. M-am plimbat vreo 30 de minute, chiar dacă ninge.

În perioada acestui post, voi avea ca prioritate lectura din Noului Testament și din scrierile Sf. Părinți. Voi intensifica un pic și rugăciunea. De ce? Pentru că se cuvine să fac eu mai întâi ceea ce îi îndemn pe credincioși să facă. În aceste vremuri avem nevoie de mai multă rugăciune, rostită din inimă și de îndreptarea vieții noastre spre Dumnezeu. Singura noastră speranță pe care o avem, ca neam și creștini, este Domnul nostru Iisus Hristos. Să ne rugăm ca Dumnezeu să de apere de boală, de foamete, de foc, de cutremur, de venirea altor neamuri asupra noastră și de războiul cel dintre noi.

ora 22.08
Am citit din Evanghelia după Matei primele nouă capitole. În timpul lecturii am comparat textul din mai multe ediții tipărite în limba română și cu textul în limba greacă. Apoi am continuat lectura cu o carte de istorie. Până la această oră am băut 3 litri de apă și mă simt excelent.

Mâine voi lucra la cartea de contabilitate. Mai am de scris câteva lecții, de întocmit indicele de nume și de machetat cartea în forma finală. Mi-am propus să o termin până la sfârșitul acestei luni. Sunt persoane care abia o aștealtă.

ora 23.04
Între timp am urmărit prima primul video cu Robin Sharma despre „Saltul de la victimă la erou”. A durat vreo 26 de minute. Mi s-a părut foarte interesant. Poate o să-i fac un rezumat mâine.

Iată că a trecut prima zi din postul numai cu apă. Am reușit să beau 3,7 litri de apă până la această oră. A fost o zi plină de activitate și mă bucur că am putut face mișcare în mijlocul naturii și am reușit să citesc 9 capitole din Evanghelia după Matei. Pentru mâine am planificat lucrul la cartea de contabilitate. Și îmi voi face timp și pentru „Minutul cu Maxwell”.

Vă las cu bine și ne auzim mâine.

Print Friendly, PDF & Email
Acest articol a fost publicat în Postul cu apa și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la Să postim împreună acest post, numai cu apă. Ziua 1

 1. Anca-Maria spune:

  Multumim pentru impartasirea experientei sfintiei voastre. Ne este de mare folos si spre intarirea noastra. Cu ajutorul lui Dumnezeu am postit si eu prima zi din Postul Mare cu apa. Acum e a doua zi dimineata si nu simt foame. Am baut ieri cred ca pana in 2 litri. Acum m-am cantarit si am 56 de kg.
  Doamne ajuta sa pun inceputul cel bun in viata mea!
  Post usor si cu folos duhovnicesc!

 2. Nicoleta Dinculescu spune:

  Doamne ajuta!
  Parinte sunt a 3a zi de post si spre suprinderea mea nu am intampinat nicio dificultate.
  Dar ma supara de cel putin 4 sapt gatul iar in seara asta ma dor ingrozitor amigdalele.
  Am luat propolis si baut un ceai cald detox.
  Nu stiu ce sa fac?..
  Eu sunt in Uk si consultatia aici la medic dureaza. As putea lua o penicilinaV, antibiotic?
  Mentionez ca nu am mai avut probleme cu amigdalele din copilarie.
  Multumim pentru posta
  ri!

  • Teodosie Paraschiv spune:

   Doamne ajuta. Post usor in continuare. Ca sa va simtiti bine si cu energie, sa beti apa minim 2 litri. Eu am nevoie de minim 3 litri pentru a-mi reface energia. Cantitatea de apa minima este foarte importanta. In general postul ajuta sistemul imunitar sa lucreze.
   Pentru gat eu folosesc Carmol pentru frectie, extern, si gargara cu apa sarata. Apa sa fie calduta, iar sarea neiodata. Daca se adauda un pic de zeama de lamaie este si mai bine. Se face 2-3 minute. Ceaiul de cimbru este bun si siropul de brad. Mai am un amestec de uleiuri esentiale pe care il folosesc extern. Se da la baza nasului o data la trei zile preventiv. Daca, deja, ma doare gatul,atunci ma dau de mai multe ori pe zi. Pentru gat este bun si Faringoseptul. Daca aveti penicilina V puteti incerca. Daca persista, atunci va trebui o consultatie la medic. Toate cele bune si sanatate! Va pomenesc pentru sanatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *