Povestea matrixului media

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Astăzi vă aduc în atenție un documentar despre modul în care mass-media (presa scrisă, telegraful, telefonul, radio, televiziune, internetul etc.) a schimbat dramatic modul în care oamenii se văd pe ei înșiși.

De la Renaștere la Reformă, de la căderea feudalismului la ascensiunea capitalismului, de la Revoluția Științifică la Revoluția Industrială, de la modul în care ne ordonăm gândurile la ceea ce alegem să gândim, nimic nu a supraviețuit intact revoluției tipografice. Lumea noastră este lumea pe care a creat-o presa tipărită.

Documentarul are trei episoade intitulate:

Conspirația Gutemberg
Ce lucruri mărețe a făcut Dumnezeu
Călătorie în metavers

Apariția tiparului a făcut posibil „alfabetizarea”, iar prin „alfabetizare” a fost posibilă începerea procesului de manipulare a maselor prin manipularea informației. Media ne înconjoară și ne structurază viețile. Dar nu a fost întotdeauna așa.

Înainte de Gutemberg nu existau carți, pamflete sau ziare. 50 de ani înainte de Gutemberg – 20.000 de manuscrise, iar 50 de ani după Gutemberg – 12.000.000 de cărți tipărite.

Tiparul nu a schimbat numai modul de comunicare, ci mai ales ceea ce se comunica. Presa tipografică a inventat „știrile”.

Primul ziar din lume a fost publicat la Strasbourg, în anul 1605.

Răspândirea internetului a însemnat o nouă revoluție care a dat peste cap planurile inițiale ale creatorilor. IBM își dorea ca toți oamenii să fie conectați la un super computer, care astăzi este cunoscut sub numele de Cloud, iar toate datele utilizatorilor să fie la dispoziția creatorilor. Apariția calcupatarelor personale (PC) a schimbat radical configurația sistemului. Oamenii aveau acces la calculatoare (siteme de calcul) personale și cu dispozitive de stocare locale, ceea ce contravenea ideii inițiale ca toți să salveze datele pe un server central.

Internetul a permis, ca și în cazul apariției tiparului, ca informațiile să circule liber și să fie disponibile oricui avea acces la rețeaua internet. Asta a dat peste cap ordinea celor care dețineau puterea. Oamenii aflau informații până atunci secrete și imposibil de distribuit global.

Acum se încearcă cenzuarea internetului și a informațiilor care contravin opiniei „oficiale”. Marile corporații au trecut la cenzură. În același timp oferă spațiu gratuit în Cloud și îndeamnă utilizatorii să salveze datele în Cloud, ca fiind o soluție ieftină și sigură. În fapt, lucrurile stau total invers. Oferta nu este nici ieftină și nici sigură. Ne întoarcem la ideea de bază în care utilizatorii să nu mai aibă acces la medii de stocare private, iar toate informațiile personale să fie salvate în Cloud, adică la dispoziția corporațiilor.

TV induce rapid o stare de conștiință alfa în rândul telespectatorilor săi, punându-i într-o stare de visare cu ochii deschiși care îi lasă mai puțin concentrați asupra activităților lor și mai receptivi sugestiilor. Într-un cuvânt televiziunea își hipnotizează telespectatorii.

TV este un instrument de manipulare a conștiințelor celor care se uită la programele TV. „Program” vine de la programare.

Concluzia la care am ajuns este următoarea. Să încercăm cât se poate de mult să renunțăm în primul rând la TV, apoi la telefoanele inteligente, să evităm folosirea rețelei 5G.

Scopul nostru este simplificarea vieții, ieșirea din matrixul pe care tehnologia îl crează în jurul nostru. Fără să ne dăm seama tehnologia ne rupe de „realitatea„ naturală și ne transpune într-o „realitate” virtuală, într-o lume virtuală. Acum cele două se întrepătrund, însă pe nesimțite ne „transferăm” din realitatea naturală în care ne-am născut în cea virtuală, creată cu ajutorul tehnologiei.

Lumea pe care o cunoaștem, sau credem că o cunoaștem este „lumea” care ne este servită de cei care controlează media. Cunoaștem doar ceea ce vor Controlorii să ne servească. Drama este că cei mai mulți oameni nu realizează faptul că realitatea în care trăiesc este una virtuală, artificială, creată de o mână de manipulatori care vor să transforme omenirea într-o masă de sclavi.

Vă recomand să vizionați cele trei episoade ale acestui documentar.

Print Friendly, PDF & Email
Acest articol a fost publicat în Articole, tehnologie și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *