Ce este semnătura lui Dumnezeu?

Așadar, ce este semnătura lui Dumnezeu despre care se face amintire în titlul cărții?

Titlul ales are în vedere să atragă atenția cititorului atât asupra conținutului cărții cât și a valorii celor descrise. Este interesant și uimitor să afli că Dumnezeu și-a pus semnătura în textul biblic, dar cum a făcut-o și cum putem verifica astăzi existența acestei semnături divine? Adevărul și mai uimitor este că Dumnezeu și-a lăsat semnătura în întreaga Sa creație, nu numai în Biblie.
Afirmația este șocantă poate pentru muți cititori. Întrebarea care persistă este unde și cum a semnat Dumnezeu Biblia? Tocmai acesta este subiectul cărții. Și iată un motiv pentru care merită a citi cartea.

Când pomenim de semnătură ne gândim mai mult la valoarea și importanța ei, decât la o formă olografă, deși iniția a exista și aceasta pe cele două table ale Legii scrise cu „degetul lui Dumnezeu”. Rolul semnăturii este acela de a dovedi cine este autorul operei și în același timp integritatea acesteia. Semnătura folosită de Dumnezeu ne duce cu gândul mai degrabă la semnătura electonică pe care o folosim astăzi la semnarea documentelor electronice.
Un document semnat poate fi copiat în mii și mii de copii fără nici o problemă, întrucât semnătura electronică însoțește documentul.
Semnăttura printre altele are următoarele proprietăți:
– certifică autorul
– non repudirea documentului
– integritatea documentului.

De asemnea ne-am putea gândi la modul în care sunt marcate în prezent documentele digitale, sau operele digitale (imagini, fișiere sonore sau clipuri video). Pentru că nu este suficient a anexa o notiță de copyright pentru a dovedi și cine este propriearul de drept al drepturilor de reproducere a operei respective, se folosesc anumite marcaje electronice criptate care pot dovedi în caz de litigiu cine este autorul și proprietarul drepturilor asupra operei respective. Marcajul poate fi vizibil sau ascuns, public sau secret. În criptografie metoda de generare a marcajului este cunoscută sub numele de steganografie. Tehnica este cunoscută din antichitate.

Revenind la Biblie, tradiția ebraică consemnează existența unor serii de coduri complexe în textul Torei. Înțelepților evrei le-a lipsit tehnica de calcul cu ajutorul căreia să descifreze codul despre care știau de milenii.
În urmă cu vreo 25 de ani un grup de cercetărori matematicieni și-au propus să verifice din punct de vedere matematic și statistic dacă fenomenul codurilor este real sau nu. Concluzia la care au ajuns a fost aceea că fenomenul codurilor Bibliei despre care vorbește tradiția ebraică este real, iar complexitatea acestor coduri arată că autorul textului nu poate fi inteligența umană.

În concluzie, având în vedere cele de mai sus, reținem următoarele:
– pentru cercetătorii matematicieni și criptologi codurile Bibliei nu sunt chiar atât de stranii pe cât ar putea părea unor neinițiați în ale matematicii, criptografiei și informaticii;
– complexitatea codurilor depășește putere inteligenței umane, chiar de-ar fi să folosească toată tehnica de calcul existentă în lume;
– complexitatea codurilor descoperite presupune ca fiecare literă din text să aibă o poziție bine stabilită. Adăugarea sau scoaterea de litere ar anula codul (designul matematic);
– existența codurilor în textul studiat presupune că acesta ni s-a transmis nealterat de-a lungul timpului.

Print Friendly, PDF & Email
Acest articol a fost publicat în Articole, codul Bibliei și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.